Is iemand in uw gezin, een buur of vriend(in) gehandicapt of ernstig ziek? De cursus voor mantelzorgers gaat binnenkort weer van start!
Hoe vindt u een balans tussen het zorgen voor een ander en het zorgen voor uzelf?
Veel mensen vinden het heel normaal om voor een ander te zorgen of te helpen, bijvoorbeeld als iemand langdurig ziek of gehandicapt is. Dat neemt niet weg dat het ook heel zwaar kan zijn en dat het soms veel tijd en energie kost. Het is dan niet altijd even makkelijk om een balans te vinden tussen uw eigen wensen en die van de ander. De Steunpunten Mantelzorg geven kosteloos een cursus waarin aandacht wordt geschonken aan hoe u als mantelzorger hiermee om kunt gaan.
De bijeenkomsten: emotionele en praktische ondersteuning
In de cursus is er aandacht voor hoe je als mantelzorger tijd voor jezelf kunt vrijmaken: tijd voor je eigen verlangens en wensen. Ook onderwerpen als het (beter) hanteren van conflicten, het stellen van grenzen en het adequaat reageren op het gedrag van de verzorgde komen aan de orde. Uiteraard is er volop gelegenheid om met elkaar ervaringen uit te wisselen.
Voor wie & wanneer
De cursus is bedoeld voor mantelzorgers uit de gemeenten Leidschendam Voorburg, Rijswijk, Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer. U bent mantelzorger als u (extra) hulp en/of zorg geeft aan bijvoorbeeld een partner, kind, broer, zus, vriend(in), of ouder(s). Als u in een van de voornoemde gemeenten woont, kunt u deelnemen aan deze cursus ook als de cursus in een andere gemeente wordt gegeven. Op 28 februari start de cursus in Wassenaar, op 7 maart start de cursus in Rijswijk.
Aanmelding & duur
De cursus beslaat zes bijeenkomsten van twee uur en één terugkombijeenkomst. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden. Het steunpunt kan overigens helpen met het zoeken naar opvang van degene die u verzorgt op de tijden dat de cursus plaatsvindt.
Voor meer informatie over de cursus en/of aanmelding kunt u contact opnemen met Thérèse Grootenboers van het Regionaal Coordinatiepunt Mantelzorg Haagse randgemeenten, T 070 307 13 51 of therese.grootenboers@forence zorg.nl