VAN 9 FEBRUARI 2006
De laatste Dorpsraadvergadering stond voornamelijk in het teken van de evaluatie van de oud en nieuwjaarsviering 2005/2006. De belangstelling voor dit onderwerp was groot: naast de voorzitter en de leden van de Dorpsraad waren burgemeester Van Haersma Buma , enkele ambtenaren en ongeveer 60 belang stellenden aanwezig.
Van het spreekrecht werd door Leo Wijnhoven, Bonita van Vliet, Marian Cornelissens, Ton Zuidgeest en Jan Kenemans gebruik gemaakt. Kort samengevat gaven zij aan dat zij het erg jammer vonden dat de jaarwisseling zo uit de hand is gelopen en dat er vernielingen zijn aangebracht. Ook keurden zij het gedrag van (enkele) jongeren tijdens de oud en nieuw viering niet goed. Vervolgens vroegen zij zich wel af of de ongeregeldheden niet veroorzaakt zijn doordat het door de Gemeente niet was toegestaan om voor het Dorpshuis een vreugdevuur te mogen maken en doordat het Dorpshuis gesloten was. Verder vroegen de insprekers zich af of het echt noodzakelijk was dat de ME werd ingeschakeld en of anders optreden niet verstandiger was geweest. In eerdere jaren, met uitzondering van de oud en nieuw viering 2004/2005, is in Stompwijk de jaarwisseling al 20 25 jaar goed verlopen. De meeste insprekers pleitten voor maatwerk voor Stompwijk met betrekking tot de openingstijden van het Dorpshuis. Eén inspreekster uitte haar ongenoegen over het politieoptreden in de betreffende nacht. Zij vond dit agressief en onprofessioneel.
De Dorpsraad had met betrekking van de oud en nieuw viering de volgende vragen:
· Op basis van welke argumenten is door de Gemeente besloten om geen vuurwerkplaats toe te staan op de Dr.van Noortstraat voor het Dorpshuis. In het verleden was dit wel mogelijk, werd een zandplaats aangelegd en kon het verkeer gebruik maken van het plein voor de kerk. De Dorpsraad zou graag geïnformeerd willen worden over de veiligheidsrisico’s als er een vuurwerkplaats voor de kerk wordt toegestaan.
· Waarom was het niet mogelijk om voor Stompwijk maatwerk toe te pas sen en ruimere sluitingstijden voor de horecagelegenheden te hanteren? Zij menen dat o.a. hierdoor de exploitanten van de organisatie hebben afgezien. Bij de viering 2004/2005 was er veel overlast door het feit dat alle bezoekers om 4.00 uur tegelijk de locaties moesten verlaten.
· Waarom is de ME ingezet en was het niet mogelijk om onder toezicht van de politie het vuur op de Dr.v.Noortstraat uit te laten branden. De Dorpsraad vraagt zich af of de inzet van de ME niet onnodig veel agressie heeft opgeroepen.
· Welke lering heeft de Gemeente getrokken uit de gebeurtenissen en hoe denkt de Gemeente in de toekomst om te gaan met de oud en nieuwviering in Stompwijk. De Dorpsraad pleit ervoor om met name de jongeren tijdig bij het maken van de plannen te betrekken.
Als reactie gaf de burgemeester aan dat hij verantwoordelijk is voor het gevoerde beleid (onder andere m.b.t. de sluitingstijden) en voor de inzet van de ME. Wel werd hij dit jaar vervangen door loco burgemeester Beimers, omdat hij dit jaar tijdens de jaarwisseling vrij was. Tijdens de oud en nieuw viering bleek door de jongeren een caravan op de Dr.v.Noort straat in brand te zijn gestoken, dat is een milieudelict waartegen opgetreden moest worden aldus de burgemeester. Op andere plekken binnen de Gemeente waren wel z.g. gedoogvuren toegestaan. De brandweer vindt het onverantwoordelijk om voor de kerk een vuurplaats in te richten. Volgens de burgemeester heeft dit o.a. te maken met de eventuele doorgang van voertuigen voor hulpverleners zoals brandweer en ziekenwagens. De burgemeester zegt dat andere plekken wel bespreekbaar zijn.
Voor de sluitingstijd is binnen de Gemeente gekozen voor een uniforme regeling. Bij andere locaties heeft dit geen problemen opgeleverd zegt de heer Van Haersma Buma. Hij zegt het belangrijk te vinden dat genomen maatregelen worden nageleefd en dat zo veel mogelijk risico’s worden vermeden. Landelijk zijn de maatregelen o.a. na de brand in Volendam aangescherpt. Hij vertelt dat het gemeentebestuur verantwoordelijk is voor de naleving van de maatregelen en dat zij worden aangesproken als het mis gaat. Voor de toekomst is de burgemeester bereid om te spreken over de wijziging van de sluitingstijd van de horeca gelegenheden, maar wel in samenhang met de totale gang van zaken rond de oud en nieuw viering. Als aanvulling zegt de heer Beimers dat de inzet van de ME geen lichte maatregel is geweest. De politie heeft vooraf waarschuwingssignalen gegeven die niet zijn opgevolgd. De ME is ingezet op verzoek van de politie die zich bedreigd voelde door o.a. het gooien van bierflesjes en het schommelen/ optillen van een politieauto.
Op een vraag van de Dorpsraad wat de verwachtingen van de Gemeente en de Politie waren over eventuele ongeregeldheden tijdens de oud en nieuw viering in Stompwijk gaf de burgemeester aan dat het pas op het laatste moment duidelijk was dat het Dorpshuis niet geopend zou zijn. Er was vooraf een vergunning aangevraagd en verleend. De Dorpsraad geeft aan dat de oud en nieuw viering door de jongeren zelf wordt georganiseerd en vindt het belangrijk dat er op een opbouwende manier met de jongeren wordt omgegaan. Zij pleit ervoor dat de jongeren hierbij geholpen worden. De Dorpsraad vindt het belangrijk dat er op korte termijn overleg plaatsvindt met de jongeren zodat de oud en nieuwjaarsviering goed wordt voorbereid en weer een gezellig feest wordt. De burgemeester zegt toe dat er tijdig overleg gevoerd zal worden. Ook hij vindt het jammer dat het zo gelopen is en dat het Dorpshuis gesloten was.
Van de rondvraag wordt gebruik gemaakt door Joop van Schie die wijst op het feit dat hij nog geen antwoord heeft van de heer Houtzager over hoe het mogelijk is dat er 200 arbeidsplaatsen zouden ontstaan door het centraliseren van het tuinbouwgebied. Wethouder Beimers zegt toe dit na te vragen en het antwoord in de Dorpsketting te publiceren.
Verder maken Winfried van Beek en Bea van Bemmelen gebruik van de rondvraag omdat dit hun laatste Dorpsraadvergadering is. Bij een terugblik op hun zittingsperiode geven zij onder andere aan dat er de afgelopen vier jaar veel energie is gestoken in de communicatie en dat er veel inhoudelijke adviezen zijn gegeven aan het College en aan de Gemeenteraad over zeer diverse onderwerpen. Winfried van Beek zou graag zien dat Burgemeester en Wethouders meer zouden luisteren naar de adviezen van de Dorpsraad. Hou ook meer rekening met de specifieke cultuur van Stompwijk. Een stad is geen dorp en een dorp is geen stad. Hij pleit voor maatwerk voor Stompwijk. Beide vertrekkende Dorpsraadleden wensen de nieuwe Adviesraad Stompwijk veel succes voor de toekomst.
Namens de Dorpsraad, Aad Janson en Koos van Wissen