In de volksmond gebruiken we nogal eens het woord “Pasen”.
Bekend is de uitdrukking: “Hij is op zijn Paasbest”, dat wil zeggen hij heeft zijn mooiste kleren aan. Vanouds kreeg men een nieuw pak om de Pasen als nieuw in te gaan. Pasen is ook opstanding tot nieuw leven. In voorbije tijd was ook voor de paasdagen de “Grote schoonmaak”. Opstaan in nieuwheid en schoon heid, zoals de lente ook aan het licht komt en het woord “lente” komt van “lengte” ofwel “lengen” langer worden.
We hebben ook de uitdrukking: “als Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen”, daarmee wil men zeggen: er komt niets van, het komt nooit, het blijft bij goede voornemens en plannen. Pasen is bekend, Pinksteren is ook bekend maar komt van het griekse woord “Pentekoste” en dat betekent 50. Er zitten altijd 50 dagen tussen de Pasen en de Pinksteren, het kan dus nooit samen vallen. Een oude uitdrukking is: ”Hij heeft het zo druk als de kippen voor Pasen” ofwel hij heeft het buitengewoon druk. De kippen hebben het druk in de weken voor Pasen, met Pasen worden volop eieren gegeten en dat komt al van heel lang geleden. Als er dan een kind begraven werd dan werden er eieren geverfd in de lievelingskleur van de Germaanse godin van de jeugd en die werden rondom het kind in het graf gelegd in de hoop dat dit kind de liefde van de godin mocht ervaren achter de dood. Dit verven van de eieren komt uit die tijd en het eten van eieren was het teken van nieuw leven, vandaar onze “Paas eieren”.
De GESCHIEDENIS rond het PAAS Feest
Kerstmis heeft een vaste datum en wel 25 December.
De datum van Pasen hangt samen met de joodse tijd kalender. In de joodse kalender beginnen de maanden telkens met de dag van de nieuwe maan. De eerste maand na het begin van de Lente heette “NISAN”. Op de 14e Nisan, dus de volle maan, vierden de joden hun Paasfeest, genaamd Pesach of Pascha, het was de herinnering aan hun uittocht uit Egypte o.l.v.Mozes. De Christenen vierden op die dag de uittocht van Jezus uit de dood en het ingaan van het nieuwe en eeuwige leven, het gaf niet welke door de weekse dag het was. Er zijn nog christelijke landen in de oosterse kerk,die tegelijk met de joden hun Pasen vieren.
De kerk van Rome nam in 325 op de kerkvergadering van Nicea het besluit om Pasen te vieren op de zondag na de eerste volle maan in de lente.
Dit kan een 5 weken verschil opleveren, de vroegste Pasen is dan 22 Maart en de laatste pasen is 25 April. Maar Pasen is door alle eeuwen heen het joodse feest van de Uittocht uit de slavernij van Egypte en ook Jezus heeft van huis uit deze uittocht feestelijk herdacht en gevierd. Op het feest van de Joodse Uittocht uit Egypte kwam Jezus uit de donkerte van de dood tot opstanding en eeuwig leven. Laten wij Pasen vieren met eieren, het symbool voor “nieuw Leven” en dan weten: wij vieren ons geloven dat Jezus is opgestaan uit de dood. Al ver voor het joodse geloven vierden de natuurvolkeren hun “Pasen” en wel hun zaaifeest, nieuw leven aan de aarde toevertrouwen en dan hopen dat het opstaat tot leven en op de 50e dag na het zaaien kon men in het oosten al oogsten en dat werd ons Pinksteren en de joden vieren met Pinksteren dat ze met Mozes bij de berg Sinai aankwamen en daar de 10 woorden van God hoorden.
VIER PASEN – Opstanding uit kleingeestigheid en zie uit naar de 50e dag erna, het feest van de Geest of zoals Jezus de Geest noemt Roe ach en dat is waaiende wind. De wind zie je niet maar je ziet wel alles tot beweging komen. Zo is het ook met de Pinkstergeest. Je ziet Hem niet, maar enthousiasme breekt los.
Wij vieren de “Goede Week” of de” Stille Week” of de “Heilige Week”
U bent welkom op Witte Donderdag ‘s morgens om 10 uur in de kerk, we herdenken dan die laatste keer dat Jezus met zijn apostelen het Paasmaal vierde ,dat is nog steeds onder de Joden een heilig gebruik. Het is bij hen de herdenking aan de Uittocht uit de Slavernij in Egypte; Ze eten vruchten in azijn en zure wijn, ze herdenken op die wijze de doden van 300 jaren slavernij en hun zware bestaan.
Ze eten lamsvlees als herinnering aan het bloed wat ze op de deurposten smeerden als teken; hier wonen joden en wij gaan mee in de ontvluchting. Dan eten ze brood en zoete wijn als teken van het manna in de woestijn en het water uit de rotsen.
Jezus gebruikte dit gebaar om Hem te blijven herinneren; onze Eucharistie.
Goede Vrijdag om 3 uur de kruisweg.
Paaszaterdag ‘s avonds om 7 uur de Paaswake Viering met licht en verhalen en de Eucharistie; in die Viering gaat Diaken Peters mee voor.
1e Paasdag om 11 uur de Paas Hoogmis
Welkom en graag tot ziens en vieren,
B.v.d. Plas pastoor