Muizenissen

De donkere dagen staan weer voor de deur. Vorige week stond ik nog in mijn korte broek en nu zit ik weer gehandschoend op mijn brommertje, inclusief twee jassen en een regenbroek. Ik heb zelfs al een keer schalks naar de thermostaat van de verwarming gekeken maar aangezien we moeten bezuinigen van Peter Jan heb ik het maar bij kijken gela ten….en een trui aangetrokken…Net zoals toen ik van de week met zoon Sven op zoek ging naar een nieuwe fiets voor hem…Ik heb prachtige fietsen gezien, en Sven ook, maar steeds maar weer zag ik de prijzen (Sven niet) en omrekende ik me suf: zelfs in euro’s bleef het een hoop geld!
Voor het eerst in negen jaar moet ik een fiets voor de kinderen kópen. De fietsen die ik nu allemaal heb staan zijn allemaal krijgertjes, tweede, derde en soms zelfs vierdehands. Soms lijkt onze tuin wel een dependance van Biesieklette want elke fiets die ik aangeboden kreeg nam ik mee naar huis. De jongens hebben alle drie twee fietsen, plus dan nog de steps, een trapkar en de skateboarden. Logisch dat Peter Jan de welvaart wat wil inperken….
Sven’s fiets begint nu toch bijna letterlijk uit elkaar te vallen en aangezien hij er dagelijks mee naar school moet kan dat wel eens voor problemen gaan zorgen. Daarom ben ik mij nu aan het oriënteren op de fietsmarkt, tot groot ongenoegen van zijn oudere broer. Want zijn fiets deugd óók ineens niet meer…zegt ie.
Hij heeft een ‘goeie’ en een ‘speel’ fiets, maar van die laatste kan hij momenteel geen gebruik maken want de as is versleten, daar moet ik nog mee aan de gang. Zoals ik met zoveel dingen nog aan de gang moet. Gelukkig kon ik hem na een goed gesprek van man tot man overtuigen dat Sven nú een fiets nodig heeft en hij ook wel eens aan de beurt komt. Ooit. Hij probeerde het nog wel even: “Dan vragen we toch een nieuwe fiets aan Sinterklaas!”, maar toen ik hem vertelde dat de Sint óók moest bezuinigen gaf hij het op en ging weer spelen. Tijdelijk natuurlijk, want zodra ik met een fiets voor Sven de tuin in kom lopen zal hij weer van voren af aan beginnen….Maar voorlopig ga ik eerst op fietsenjacht, desnoods met de Gouden Gids op schoot omdat de spoeling om fietsen via via op de kop te tikken momenteel erg dun is. Ik kan natuurlijk ook een advertentie zetten…. Of gewoon een stukkie schrijven in de Dorpsketting! Wie weet wat dat oplevert!

Arjen Veldhuizen