Marathonschaatsen

Een loodzware en bijzonder levendige wedstrijd met een sterke winnaar. Zo wil ik de marathon wedstrijd om de Lichtstad trofeeën in Eindhoven omschrijven. Honderdvijftig ronden op loodzwaar ijs met constante aanvallen van diverse rijders maakte het bijzonder boeiend. Peter de Vries de sterke atleet uit Heerenveen werd uiteindelijk winnaar . Met nog 40 ronden te gaan was het peloton kapot door alle demarrages. Op dat moment nam de winnaar met 8 andere rijders, waaronder Bart Veldkamp, een ronde voorsprong. De jonge Arjan Stroetinga werd verdiend 2e en is nu leider in het klassement. 3e werd Rutger ter Laak. Martijn van Es was nog niet in goede doen na de griep van vorige week. Hij verliet, verstandig na 80 ronden de wedstrijd. Joost Juffermans kreeg geen loon naar werken. Uit alles blijkt dat Joost in een uitstekende vorm verkeert. Tijdens de wedstrijd ging hij met vele ontsnappingen mee, reed gaten dicht en smeet soms met zijn krachten. Helaas bij de enige juiste ontsnapping was Joost even aan het recupereren. In de finale was de kaars op en hij finishte in de achterhoede. Mariska Scholtes werd maandag de 27 e in de gewestelijke wedstrijd in een rommelige finale 11e. Deze wedstrijd werd gewonnen door de pupil van Geerd Hilgersom Margreet Merbis. Afgelopen vrijdag was het debuut van Mariska bij de van Vlietcup. Ze verraste vriend en vriendin door als 2e dame na 35 ronden te finishen. Bloemen en prijzen gingen mee naar huis. Judith de Haas en Jolanda de Winter reden bij het gewest hun wedstrijd. Ze finishten op enige afstand. De volgende wedstrijden zijn : vrijdag as. de Van Vlietcup. Start voor de jeugd om 22.00 uur. Zaterdag in Groningen de landelijke rijders voor heren B, dames en A rijders start om 18.30 uur. Zondag as. in Heerenveen voor veteranen, Dames en A rijders start om 14.00 uur.

Aad de Haas