EEN MODERN SPROOKJE

Men neme: twee welbespraakte meiden, de ene van beroep chemisch analiste, de andere deskundige in de automatisering. Plaats die in een atelier met creatieve hobbyartikelen. Mix dat door elkaar en je hebt een sprookje. De zussen Jolanda en Patricia hebben vorige week vrijdagavond aan de Dr van Noortstraat nummer 164 de deur geopend van hun atelier Lady fairytale. Ik begaf me in het donker op weg om naar de opening te gaan. Het was koud buiten. De trap naar de achterkant van het huis waar Lady fairy tale is gevestigd, was feestelijk of, om in de sfeer te blijven, feeëriek verlicht. Bij de achterdeur straalde een brandende kachel een warm welkom uit.
Binnen was het gezellig; overal pratende mensen die hun hart stonden op te halen aan allerlei leuke spulletjes. Her en der stonden materialen uitgestald waarmee je je artistieke lusten vorm kunt geven. Servetten en verf, hout en porselein, kaarsen en kaarten, bewerkte en onbewerkte artikelen, je kunt het bij Lady fairytale allemaal kopen. Het atelier is niet groot maar evengoed groot genoeg voor een aantrekkelijke uitstalling. Kort gezegd, een creatieveling kan er lekker uit de voeten.

Een eigen stek
Jolanda en Patricia zijn energieke meiden. Op een goede dag kwamen ze er achter dat ze méér in zich hadden dan de uitoefening van een nuchter beroep. Jolanda: ‘Ik had al een aantal cursussen ‘fimoklei’ gevolgd toen mijn lerares me vroeg haar een keertje te vervangen.’ Dat was het moment waarop het zaadje werd gezaaid: les geven, mensen helpen bij het vormgeven aan hun creatieve ideeën. ‘Ik vond het zo leuk dat ik dacht: dat wil ik vaker doen.’ Uiteindelijk resulteerde dat in het huidige eigen atelier. In het atelier staat een lange tafel met een uitstalling erop van allerlei cadeauartikelen die de meiden zelf hebben gemaakt. Ik kreeg een porseleinen bord aangereikt waarvan de rand beschilderd is met een vrije soort bloemmotieven. Vervolgens een ovalen schaal met een decoratierand van kruiden en planten. De schaal is bewerkt met zelfhardende klei’. Zo even liet ik het woord ‘fimoklei’ vallen. Vraag me niet wat dát precies is maar voor zover ik het begrepen heb, is het een geliefd materiaal voor het maken van fantasiefiguurtjes. Het is een zelfhardend spulletje. Ter illustratie toont Jolanda me een speeldoos met daar bovenop een soort wereldbol overdekt met touwklimmende poppetjes. Ook zelf gemaakt. Erg grappig. Mijn bewondering groeit per artikel.

Wensen en mensen
‘Ik hou ervan om functionele dingen te maken’ vertelt Jolanda. Glas beschilderen voor een eerste communie, aardewerk beplakken voor een bijzonder cadeautje, geboortebordjes; zij en haar zus slepen aardig wat opdrachten binnen. ‘Ik heb eens voor iemand een tuintafel bewerkt met bijpassende stoelen in Disneyfiguren. Dat was erg leuk om te doen.’ Als Jolanda een opdracht krijgt, laat ze haar klant zo goed mogelijk uitleggen wat hij of zij voor ogen heeft. Het is voor het welslagen van het ontwerp belangrijk om meteen op het goede spoor te zitten. Als ze gaande het proces twijfelt dan haalt ze er de opdrachtgever bij. Jolanda wil zo precies mogelijk tegemoet komen aan de wensen van de klant. ‘Want’ zegt ze ‘een tevreden klant is een blijvende klant’.
Patricia laat me zien hoe een eenvoúdig krijtbord verandert in een aantrékkelijk krijtbord, simpelweg door het te versieren met een uit hout gesneden berenfiguurtje. Dienbladen worden dankzij hun ingrepen ook opeens begeerlijke attributen.

Een mooie prijs
Jolanda en Patricia staan ieder jaar met een aantal spullen op de geraniummarkt in Stompwijk. Die verkopen goed. Maar hun productie ligt hoog, vandaar dat ze ook vaak met een kraam te vinden zijn op allerlei beurzen. De Darling Market, Zeeland Creatief en kerstmarkten om er maar een paar te noemen. ‘Dat is erg leuk om te doen’ zegt Jolanda ‘vooral ook omdat we er dan met z’n allen op uit trekken’. Ze doelt op beider echtgenoten, haar kinderen, Patricia haar aanstaande kind, hun ouders, en hun beider broer. Hij is de tekenaar van Lady fairytale. De hele familie zet zich met groot enthousiasme in, zowel in het atelier als op beurzen. ‘We hebben ooit twee keer achter elkaar de beursprijs gewonnen’ vertelt Jolanda ‘op de Darling Market’. Dat is een prijs voor de leukste kerstkraam en levert een vrije standplaats op voor de volgende markt. Zij en haar zus zijn er trots op, dat merk ik wel. ‘Jammer dat de prijs is afgeschaft, maar ja, de markt is in andere handen overgegaan’.

Cursussen
Na het zien van al dat moois vind ik het extra jammer dat ik geen talenten heb in welke creatieve richting dan ook. ‘Onzin!’ verklaart Jolanda stellig. ‘Iedereen heeft talent voor iets. En wat je te kort komt, vul je aan met techniek. Je kunt een heleboel leren hoor, als je maar doorzet.’ Dat brengt ons op de cursussen. Hoe zitten die in elkaar?
Jolanda: ‘Ik geef overal cursussen: van bedrijfsfeesten tot verjaardagen aan toe. En als iemand niet makkelijk de deur uit kan, kom ik met plezier naar hun toe. En nu dus ook hier in ons eigen atelier’. Ze gebaart naar een flink formaat tafel. ‘Daar kunnen zeker zes mensen aan zitten. Het maakt me niet uit of ze alle zes iets anders willen doen of allemaal hetzelfde. Het moet ook een beetje gezellig zijn toch? Maar als iemand in zijn eentje komt om iets te leren, dan kan dat ook.’ ‘Oh, dus als ik voor mijn kleindochter een papbordje wil decoreren dan kan ik gewoon een afspraak maken?’vraag ik. ‘Jawel hoor, dat kan!’
Misschien wacht ik liever tot er zich nog meer papbordjesliefhebbers aanmelden. Ik weet het nog niet. En vooralsnog is het waarschijnlijk beter om over sinterklaascadeautjes en kerstdecoraties na te denken.

Openingstijden
Lady fairytale is van maandag tot en met vrijdag ‘s avonds open, om precies te zijn van 19.00 uur tot 20.30 uur, en zaterdags van 10.30 uur tot 13.00 uur.

Thea Ambagtsheer