Hugo Fysio Falet

Hugo Falet (55) is deze maand 25 jaar actief in de praktijk van Fysiotherapeutisch centrum Palenstein in Zoetermeer en Stompwijk. Samen met Theo lelieveld is hij deze praktijk begonnen. Inmiddels wordt de praktijk in Zoetermeer bemand door zes fysiotherapeuten. In Stompwijk is Hugo zeker geen onbekende. Veel mensen heeft hij inmiddels van hun klachten afgeholpen.
Eigenlijk werken zowel Lelieveld als Falet al langer in Stompwijk. Veel Stompwijkers waren patiënt bij Dr. Suidman, huisarts in Zoetermeer. Via hem kregen Lelieveld (vanaf 1973) en Falet (vanaf 1978) veel patiënten doorverwezen. Zij hadden hier toen nog geen praktijk in Stompwijk dus deden ze alleen patiënten aan huis. Na een tip van Cees Boer, op dat moment voorzitter van de Stompwijkse kruisvereniging, dat er een huisarts in Stompwijk zou komen, werd contact met Albert Jan Barendse gelegd. Dit contact groeide uit tot een samenwerking die nog steeds voortduurt. Tegelijk met Albert Jan startten ze in 1979 in het Witgele kruisgebouw met een praktijk. De praktijkruimte moest worden gedeeld met wijkzuster Heineman. Op dit moment houdt Hugo Falet op dinsdag en donderdagochtend nog steeds praktijk in Stompwijk. Adelheid Borghuis, een collega uit dezelfde praktijk in Zoetermeer, doet inmiddels al 19 jaar alle behandelingen aan huis. Om fysiotherapie te krijgen is altijd een verwijzing van de huisarts of specialist nodig. Hugo verwacht dat dit per 1 januari 2005 niet meer nodig is. De fysiotherapeuten moeten dan echter wel, voor deze directe toegankelijkheid, hun kennis uitbreiden om een goede selectie te kunnen maken of de klacht wel of niet bij de fysiotherapeut thuishoort. Een goede samenwerking met de huisarts en specialist is ook dan onontbeerlijk. In de afgelopen 25 jaar is er veel veranderd volgens Hugo Falet. Met name de laatste tien jaar is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht, waardoor oorzaakgerichter kan worden behandeld. De mensen zijn wel mondiger geworden. Ze willen hun afspraak het liefst “gisteren”. Ook zijn er andere tijdsgerelateerde klachten. Sinds de opkomst van de computer komen er bijvoorbeeld meer houdingsklachten voor. Woon en leefomstandigheden spelen een grote rol bij het soort klachten dat mensen hebben. Zo is Stompwijk een dorp waar veel lichamelijk werk wordt verricht. Er worden dus hoge eisen gesteld aan de lichamelijke conditie. Er komen in Stompwijk vaker klachten voor aan het bewegingsapparaat met name lage rugklachten en klachten aan de nek, knieën, heupen en schouders. Hugo Falet heeft de onder andere de cursus podo kinesiologie gevolgd. Hij maakt zooltjes met als doel de lichaamshouding te beïnvloeden en daardoor klachten als hoofdpijn, nek en lage rugklachten, maar ook heup knie en voetklachten te verminderen. Dit specialisme is maar een klein stukje naast de “gewone” fysiotherapie. Andere specialismen van het centrum zijn: manuele , ontspannings , bekkenbodem en oedeemtherapie. Hugo Falet heeft het altijd erg naar zijn zin gehad in Stompwijk, en nog steeds. Hij hoopt nog lang in Stompwijk te kunnen werken. Tot besluit heeft hij nog wat tips voor iedereen die met fysiotherapie te maken heeft en wellicht nog gaat krijgen.
De tips van Hugo:
* Blijf zoveel mogelijk in beweging; bewegen moet!
* I.v.m. de nieuwe ziekenfondsvergoedingen per 1 januari 2004, waarbij fysiotherapie van de basisverzekering naar de aanvullende verzekering gaat, adviseer ik iedereen de aanvullende voorwaarden van de huidige verzekering in de gaten te houden. De praktijk in Zoetermeer zal rond 15 december inzicht hebben in de aanvullende verzekeringen waar fysiotherapie het beste vergoed wordt. Deze informatie ligt dan ter inzage op dinsdag en donderdagochtend in het kruisgebouw.
Anja Groenewegen