Meerhorstloop

SLECHTS 208 DEELNEMERS IN STOMPWIJK

RICHARD SUYTEN: “WE HEBBEN GEWOON EEN ONGELUKKIG TIJDSTIP VOOR DE MEERHORSTLOOP UITGEKOZEN”

Stompwijk ’92 is er afgelopen zondag bij lange na niet in geslaagd om de 22e editie van de Meerhorstloop een deelnemersrecord te bezorgen. De organiserende voetbalvereniging trok ondanks een uitgebreide PR campagne en diverse parcourswijzigingen slechts 208 atleten.
door Hans Beukema

Richard Suyten en Wybo Lelieveld waren na afloop dan ook teleurgesteld. De twee PR mannen hadden toch tenminste op 250 inschrijvingen gerekend. De atleten konden daarbij uit de twee, vijf, tien kilometer en de halve marathon kiezen. Met dat aantal was een deelnemersrecord een feit geweest. “Dat was toch wel een haalbare kaart geweest. In het verleden trokken we immers zonder uitgebreide media aandacht regelmatig tussen de tweehonderd en tweehonderdenvijftig liefhebbers”, liet Lelieveld eind december weten. Maar met een uitgebreide voorbereiding was dat afgelopen zondag niet meer. Suyten schreef de matige opkomst vooral aan de datum toe. Die was in zijn ogen nogal ongelukkig gekozen. “Helaas voor ons stond op 2 januari ook de Bosloop in Leiden op het programma. Deze wedstrijd maakt deel uit van het Zorg en Zekerheidscircuit. En dat is al jaren dé crosscompetitie in de Leidse regio. Daardoor liepen wij veel atleten mis. Misschien kunnen we de Meerhorstloop dan beter enkele maanden eerder houden”. Ook de weersomstandigheden waren volgens de voormalig wereldkampioen shorttrack niet in het voordeel van de lopers. “Veel mensen bleven daardoor thuis”.

Dat de deelnemers na afloop veel complimenten hadden over de parcours wijzigingen op de tien kilometer en de halve marathon, was slechts een schrale troost. De mensen met de lange adem kregen bij de Noord Aa nabij Zoetermeer een nieuw rondje voorgeschoteld. “We liepen daar over een weggetje, waar je met de fiets niet kan komen. Dat was echt prachtig”, vertelde een veteraan. Ook het pas aangelegde fietspad tussen Weipoort en het Oosteinde kreeg veel bijval. Daardoor hoefden de atleten niet meer naar Zoeterwoude Dorp toe. “Jammer genoeg hadden we daar wel forse wind tegen. Het was daardoor loodzwaar”, aldus Anneke Borst. Het meisje uit Weipoort debuteerde met een tweede plek op de tien kilometer achter winnares Suzanne de Haan. Deze Leidschendamse was erg te spreken over haar tijd van 48.35. “Dit is een mooie opsteker voor de CPC loop, waar ik nu voor ga trainen”. Naast Borst en De Haan bereikten ook veel andere deelnemers gesloopt de streep. Vooral Jordy Bennis (9) uit Stompwijk had flink afgezien op zijn twee kilometer. De snelste jongen op deze afstand liet zich direct na het passeren van de streep op de straatstenen vallen. Leeftijdsgenote Amerens
Koster uit Boskoop mag zich tenminste één jaar titelverdediger bij de meisjes noemen. De zege leverde haar zelfs een fraai vleespakket van de poelier op. En dat moet met name haar vader plezier hebben gedaan, want ook dochter Maureen (12) viel in de prijzen. Deze juniore werd met 24.23 de snelste dame op de vijf kilometer, die eigenlijk 5160 meter was. Daarmee liet ze haar naaste belagers Mariska Scholtes (Stompwijk) en Patricia Beyl (Den Haag) ruim achter zich.

De strijd bij de heren in de Meer en Geerpolder was een stuk spannender. Lange tijd leek Herman de Beer onbedreigd op de zege af te stevenen. Maar na vier kilometer stak Randal Kuiper de Leidschendammer verrassend voorbij. “Daar had ik geen rekening mee gehouden. Ik wist toen direct dat mijn kansen op de titel verkeken waren”, gaf De Beer ruiterlijk toe. Hij moest uiteindelijk drie seconden toegeven op zijn Zoetermeerse belager (20.30). De vijf kilometer leverde dus een verrassende winnaar op, maar dat was nog niets vergeleken met die van de dubbele afstand. Koploper Frank Verlier miste na 4500 meter een bordje en dus ook het fietstunneltje aan de rand van Stompwijk. Daardoor liep de atleet uit Zoeterwoude Dorp de hele tijd met de vijf kilometerdeelnemers op. Robbert Rottier (Maassluis) profiteerde daar dankbaar van. Hij zegevierde in 39.33. De halve marathon ten slotte leverde een zinderende eindsprint op. Jan van Bruggen (Rijnsaterwoude), winnaar in 1.21.40, gaf zijn broer Harm en Bleiswijker Henno Zeelenberg het nakijken. Lenie Hoogweg (Leidschendam) was de snelste dame in 1.46.28. De tweelingbroers hadden hun ogen uitgekeken tijdens hun race. “Je kan hier echt fantastisch door weidse polders en over prachtige fietspaden rennen. En de wegen zijn hier ook zo rustig. De Meerhorstloop moet wel achthonderd lopers kunnen trekken, als ze hier (kleine) geldprijzen gaan uitreiken”. Richard Suyten gelooft ook wel in de aantal deelnemers op de lange termijn. Dat kan het parcours in zijn ogen zeker wel aan. Het voorstel van de geldprijzen wees de Stompwijker direct van de hand. “Dan wordt het een prestatieloop en gaat het recreatieve karakter verloren. Bovendien is Stompwijk ´92 niet bij de KNAU aangesloten. De atletiekunie stelt dit als harde voorwaarde”.