Marathonschaatsen

Marathon schaatsen

Martijn van Es wint in Utrecht bij de 1e divisie

Zaterdag 13 oktober was de aftrap van het marathon seizoen 2012/13 in Amsterdam. Waar Joost Juffermans vorig jaar triomfeerde was deze wedstrijd voor Arjan Stroetinga, Gary Hekman werd 2e en Cristijn Ariens 3e in de massasprint. Bij de dames won Irene Schouten voor Carla Zielman en Foske Tamar van der Wal. Afgelopen zaterdag in Utrecht was na een bloedstollende finale van 5 koplopers met één ronde voor Frank Vreugdenhil de snelste. 2e Fabio Francollini, de wereld kampioen skeeleren uit Italië, en Jouke Hoogeveen 3e. Bij de dames won Elma de Vries voor Maria Sterk en Foske Tamar van der Wal. 10 rijdsters hadden één ronde voorsprong op het peloton.

Martijn van Es deed in Amsterdam zijn werk voor de ploeg, zeg maar voor Koen Verweij. In Utrecht reed Martijn bij de 1e divisie wegens overbezetting in de ploeg. Met zes rijders in de ploeg, waarvan er vier mogen starten in de Topdivisie, is het wisselen. Martijn won de wedstrijd voor Eric Jan Kooiman. Zestien rijders hadden in deze wedstrijd één ronde voorsprong.

Zoey van den Bosch reed in Amsterdam de wedstrijd prima uit. Echter in Utrecht ging het wat minder en ging na 43 ronden met een onwillig lichaam naar de douche. Eline Bennis maakte in Amsterdam voor het eerst kennis met het landelijk marathon schaatsen. Ze reed 40 ronden mee. In eerste instantie goed voorin maar zakte langzaam naar achter tot de benen niet meer wilden. In Utrecht werden dat 41 ronden. Toch een vooruitgang van 2,5%. A.s. zaterdag wellicht 10%.

Zaterdag is het peloton in Deventer met de 1e divisie start om 18.00 uur, de dames om 19.30 uur en de topdivisie om 20.30 uur.

Zaterdag 3 december is de Haagse Uithof de piste voor onze kanjers.