Korencupfestival

juryDonderdagavond was onze Laurentius geheel opengesteld voor het korenfestival. Een zestal koren gingen met elkaar de strijd aan om de vakkundige jury te overtuigen van hun kunsten. De jury, bestond uit Wilma Driessen (voormalig operazangeres), Jack de Bie (pianist, repetitor en zangbegeleider) en Erik Nelissen (zangdocent en hoofd muziek aan de VAK in Delft).

Om acht uur werd het festival officieel geopend en beet het seniorenkoor Dicentoria de spits af. Het koor bestaat al 35 jaar. Hun jongste lid is 65 en de oudste is afgelopen week 89 geworden, maar zij was niet aanwezig. Ze wordt gevolgd door een heer van 82 jaar. Aan hem was te zien dat zingen je jong houdt. Hun kleding straalde eenheid uit en die ene hoge noot werd gezongen door Swarovski Nel, die naam kreeg ze omdat haar kleding zo prachtig schitterde.

Het tweede koor was Flash Back, ooit opgericht door 4 vrienden die van gezelligheid en kwaliteit houden, inmiddels bestaat het koor uit 25 personen. Ze zongen eigentijdse liedjes onder begeleiding van een orkestband. Iets te laag ingezet aldus de jury achteraf. kerk vanaf koor

Als 3e trad het grootste koor, het Voorburgs Opera Koor op, waar ook Stompwijker Boudewijn v.d. Capelle zijn stem liet horen. Dirigent Wim Madderom zorgde tevens voor de begeleiding op de vleugel. Een koor dat bijna 60 jaar bestaat en geloof het of niet, maar dat hoor je. We werden meegenomen naar de Italiaanse opera, maar ook naar You’ll never walk alone, dat ik zelf associeer met een Engelse voetbalclub, maar oorspronkelijk uit een musical Caroussel komt.

Na drie optredens werd een pauze ingelast om de kelen te smeren en werd het kerkorgel nog even doorgeblazen door presentator en pianist Gregor Bak, wat een feestje weet die man er van te maken.

Na de pauze ging DZN aan de slag. Dit staat voor De Zingende Noteboom, naar de naam van de dirigente (Jolanda) die zich geheel in- en uitleeft voor het koor. Ze had drie koren die avond onder haar hoede. Ze hadden uitstraling, enthousiasme, deden aan staging (poses op het podium). Ze zongen uit het hoofd en met veel kleur en stemming, aldus de jury. Opvallend was dat er in dit koor van 23 vrouwen slechts één man, mee zong. Ook zijn zongen met een orkestband.

Hierna was het de beurt aan ‘Van Bach tot Beatles’ met uitsluitend vrouwen. Het is een gelegenheidskoor. Elk jaar wordt er een nieuwe cursus gestart voor beginnende zangers en zangeressen. Ervaring is niet nodig, aldus Marion Mulders. De begeleiding werd verzorgd door een gitarist en Marion zorgde ervoor dat ook een blokfluit een rol kan krijgen in een Oud Ierse afscheidslied. Zij is een vrouw die van vele markten thuis is of het nu om dirigeren, piano spelen, blokfluit of arrangeren gaat.

Tot slot was het de beurt aan Prestige. Een theaterzanggroep bestaande uit 21 getalenteerde zangers en acteurs. Ze worden muzikaal begeleid door een unieke en inspirerende duizendpoot Richard Fitzhugh. Hun lied Kayama, nam het gehele publiek mee op reis naar de Afrika. Wisselende posities en de begeleiding door piano maar ook het asymmetrische handengeklap van de leden was prachtig en het lied kreeg hierdoor nog meer cachet. Er werden solo’s gezongen in afwisseling met het gehele koor, een accent van een dwarsfluit en het was gewoon heel mooi, ook om naar te kijken. De uitdrukkingen, houdingen en hun gezang maakten een compleet plaatje. Niet alleen de jury, maar volgens mij was de hele kerk van mening dat dit echt de winnaars waren. Lovende woorden van Wilma Driessen met betrekking tot hun expressie en hun klassieke wijze van zingen met je middenrif, het zogenaamde belten. Technisch bijzonder moeilijk waar jarenlange oefening aan vooraf gaat.

Voordat de jury tot deze conclusie kwam werd de zaal bezig gehouden met zelf zingen. Een kleine ode aan de afgelopen week overleden Hetty Blok om in de sfeer te komen. Gregor zong voor en begeleidde het publiek dat als een koor: Ja, zuster, nee zuster zong. Met aansluitend een medley van Ramses Shaffy, het simpele maar o zo mooie lied ah, ah, ah klonk fantastisch. En als het niet zo ging als gewenst, werd alles stil gelegd en met korte instructies kwam er een geweldig resultaat, want na het horen van zoveel liedjes wil je zelf ook lekker zingen. winnaars

Prestige ontving de waarde cheque van € 250,- uit handen van Gregor Rensen. Hij sprak er over dat naast de twee theaters die de gemeente rijk is, er nu een extra concertzaal bij is gekomen, want in de Sint Laurentius kerk klinkt het als een klok.

Veel dank aan de gastvrijheid en het vele werk dat de vrijwilligers koffie, verkeersregelaars, EHBO, hapje en drankje, aan alles was gedacht. Mede dankzij ieders bijdrage is deze avond zo voortreffelijke verlopen.

                                            Petra Oliehoek- van Es