Toernieuws Toerclub

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond voor alle groepen de bollentocht op de kalender. Het was een frisse maar zonnige ochtend, zodat velen aan de start verschenen. Om 9.00 uur gingen ongeveer 67 leden op pad.

De A1 vertrok met 13 man via Voorschoten naar Wassenaar, op zoek naar bloeiende bollenvelden. Bij de Deijl gingen we via de nieuwe fietstunnel, waar je nu veilig en snel onder de Rijksstraatweg door kunt. Niet veel verder kwamen we de eerste hyacintenvelden al tegen en verderop ook veel narcissen. Met name de geur van de hyacinten kwam ons al van ver tegemoet. De tulpen stonden nog nergens in bloei. Vlak bij de Keukenhof stond een vrouw de nog groene tulpenvelden aan de rechterkant te fotograferen, terwijl links een prachtig groot veld narcissen in bloei stond. Rare toeristen heb je toch. Bij de wielerclub van Lisse was het al aardig druk, maar vonden we nog wel een plekje. Helaas hadden ze voor ons geen appelgebak gereserveerd. Wie trek had kon wel een grote roze koek nemen. Op de terugweg gingen we niet meer op zoek naar bollen, maar namen de route via de ringvaart en een stukje Haarlemmermeer. Daar is de brug bij Nieuwe Wetering nog lange tijd buiten gebruik. Dan kun je als alternatief het pontje nemen, maar wij reden door naar Weteringbrug voor de mooie route langs de Braassemermeer. Na precies 90 km waren we weer terug in Stompwijk.

Arno van Rijn

De B vertrok met z’n 10-en (8 mannen/2 vrouwen) voor de Bollentocht naar Lisse.

We hebben een mooie tocht gereden met zonnig weer en weinig wind. Jaap loodste ons langs een aantal bloeiende bollenvelden. Bij het passeren van de velden zongen we flarden van de evergreen “Naar de bollen”. Liever hadden we, met het oog op 30 april, het Koningslied geoefend, maar dat is teruggetrokken vanwege het ontelbare aantal grammaticale fouten. Onderweg moesten we de bouten van Lydia’s nieuwe fiets even natrekken. We zaten na ca. 35 km aan de koffie in de kantine van de Raceclub. Daar trakteerde Jaap ons op koffie met koek vanwege z’n 65e verjaardag. Gefeliciteerd en nog vele jaren gewenst! De terugweg ging eveneens via een mooie route. Er waren louter tevreden gezichten in de groep. In lijn met al z’n mislukte plannen, blunderde Mark Rutte deze week ook met z’n als pep talk bedoelde uitspraak “koop een nieuwe auto”. Fietsen is veel leuker, dat word je pas echt gelukkig van wen het is nog gezonder ook. Om 12.30 uur weer thuis in Leiden met 80 km op de teller.

Hans Heemskerk

 

Met een nog frisse start ging ons C1-groepje van 8 op weg naar de bollenstreek. Maar het beloofde een mooie zonnige dag te worden! Via Zoeterwoude naar het Cronesteinpark, langs het kanaal naar de Leidse singels. Bij de Willem de Zwijgerlaan was het al heel lang een rommeltje vanwege de opbrekingen elke keer, maar nu was het klaar en reden we over mooie geasfalteerde fietspaden en een nieuwe brug. We reden de bekende route naar Warmond en de Engel, waar we ook de eerste bloeiende Narcissen en Hyacinten zagen. Later kwamen we er meer tegen die we ook konden ruiken. Je kan toch wel zien dat ze er minder mooi bij staan door de afgelopen koude weken. Bij de wielerclub in Lisse kwamen we gelijk aan met de A1 groep, maar we konden gelukkig nog op “onze” lounge-banken zitten, een heerlijk plekje. De koffie werd weer vlot geschonken en voor je het weet gaan we al weer op weg naar huis. Ik wilde wel weer eens langs de Keukenhof maar bij een splitsing werd er even getwijfeld welke kant we op moesten. Als we later het stationnetje van Lisse zien weet ik dat we goed zitten en rijden we vervolgens een hele tijd langs de Haarlemmer Trekvaart naar Voorhout. Lekker makkelijk, maar door het mooie weer zijn er ook veel andere weggebruikers en moesten we zelfs even rustig aan doen voor de wedstrijdlopers van de Omloop van Noordwijkerhout. Verder naar Leiden en Leiderdorp en de Besjeslaan. Bij het spoor aangekomen gaan net de bomen omlaag. Als de trein voorbij is gaan de bomen omhoog en is de helft er overheen als de bomen weer omlaag gaan voor een tweede trein. Dus even wachten tot we weer compleet zijn. Via de Weipoort en Kerkepad even langs mijn nieuwe stekje en splitst de groep in tweeën om naar het Oosteinde te gaan. Ik wil even het nieuwe spandoek van de Toerclub, waarop de Elfdorpentocht wordt aangekondigd, laten zien, wat bij de buren staat. Mooi hoor! Om ±12.45 uur zijn we weer thuis met ruim 60 km.

 

Annie van Rijn

 

Aanstaande zondag 28 april staat voor de A (95km) en B (80km) de rit naar Noorden op het programma. De C gaat naar ’t Zeeltje in Bleiswijk voor een route van ongeveer 45 km. Vertrek is weer vanaf het Klaverblad, voor de laatste keer om 9.00u.

 

Dinsdag 30 april is het de laatste Koninginnedag en zoals altijd rijden we dan het bekende rondje Ringvaart. Voor de A is het een route van ongeveer 105km. De B kan een stuk korter naar het Theehuis in Cruquius en heeft maar 80km nodig om van het heerlijke oranjegebak te kunnen genieten. Vertrek is om 8.30uur (!) vanaf de sporthal.