10e SGW Vlietland geslaagd

sgw vlietland 2sgw vlietland 1

10e SGW Vlietland geslaagd

Afgelopen weekend was het op Vlietland weer een drukte van belang. Ruim 470 ruiters uit het hele land deden mee aan de Samengestelde Wedstrijden, georganiseerd door de Blesruiters uit Stompwijk en Koningin Emma uit Wassenaar. Tijdens het weekend waren meer dan 100 vrijwilligers van beide verenigingen actief. Twee lange dagen vol spanning en plezier voor ruiter en paard. Zaterdagochtend vroeg om 8 uur reed de eerste ruiter de dressuurring in. Zondagmiddag tegen 6-en kwam de laatste deelnemer door de finishlijn van de cross-country. Een uurtje later reikten twee tevreden en dankbare voorzitters, Koos van Hilten van de Blesruiters en Paul Bruijnzeels van Koningin Emma, de laatste prijzen uit aan de winnaars van de oefencross.

Zaterdag om 11.00 uur gaf wethouder van gemeente Leidschendam-Voorburg, de heer Van Ostaijen, het startschot voor de eerste deelnemer in cross-country. De cross-country is het grote spektakel van het evenement: een speciaal parcours van ca. 3 kilometer, waar paard en ruiter zo’n 25 natuurlijke hindernissen moeten overwinnen. Voor de start is de spanning zichtbaar, ruiters met strakke gezichten, uiterst geconcentreerd op het parcours en de hindernissen die ze te wachten staan. Een goede voorbereiding is noodzakelijk: paard en ruiter moeten optimaal op elkaar zijn ingespeeld, elkaar volledig vertrouwen. Dan telt de starter af: “5, 4, 3, 2, 1 Go. Succes!” De ruiter spoort z’n paard aan op weg naar de eerste hindernis, een uitnodigende sprong met de toepasselijke naam “Succes”.

Bij elke sprong staan de hindernisjury’s paraat om het resultaat te noteren. Schijnbaar moeiteloos zweeft de viervoeter over de brede Boerenwagen. Als de combinatie de volgende sprong nadert, klinkt een fluitje om het publiek te waarschuwen. De spanning is voelbaar. In opperste concentratie rijden paard en ruiter af op de “Bosrand Hagen”, een moeilijke combinatiesprong waarbij het paard over twee schuin geplaatste hagen springt. En dan gaat het verder, op naar de volgende hindernis: de altijd weer spannende waterinsprong. Bij de ruiters die over de finish komen, is de blijdschap en opluchting duidelijk zichtbaar. De paarden worden uitgebreid beloond en verzorgd.

Olympische talenten en thuisrijders

In Zuid-Holland is dit een van de weinige wedstrijden waar ruiters in alle 3 de onderdelen aan de start verschijnen: dressuur, springen en cross-country. Dit weekend streden de deelnemers dan ook om de eer in het regiokampioenschap van Zuid-Holland. Uitblinken in alleen de dressuur is niet genoeg voor een hoge klassering. Elke deelnemer rijdt een dressuurproef, daarna het springparcours en aansluitend de cross-country. Winnaar is de meest

veelzijdige combinatie, die na alle 3 de onderdelen de minste strafpunten heeft verzameld. Benieuwd hoe de Blesruiters en Stompwijkse deelnemers het deden? Kijk dan voor de complete uitslagen op:

www.eventingzuidholland.nl.

Daarnaast is deze wedstrijd de ideale gelegenheid voor professionele ruiters om hun jonge paarden te trainen. Zo verscheen op zondag ook Olympisch amazone Elaine Pen uit Wassenaar aan de start. Niet om mee te doen op het hoogste niveau, maar juist in de allerlaagste klasse, om haar jonge, 4-jarige paarden de nodige wedstrijdervaring te laten opdoen.

10 jaar te gast in Vlietland

Dit jaar was Recreatiegebied Vlietland voor de 10e keer de locatie. Voor parcoursbouwers Kees de Jong en Martin Spruijt is het elk jaar weer een uitdaging om een gevarieerd parcours neer te zetten. Naast bekende hindernissen, zoals de waterhindernis, de wal en de afsprong, weten zij de ruiters elk jaar weer te verrassen met nieuwe combinaties. Dit jaar waren dat de Boerenwagens en het Rieten Dak. “Ruim van tevoren zijn we al bezig met de voorbereidingen. In de winter zijn we druk aan het zagen en timmeren, we bouwen prefab-hindernissen. In de week voor de wedstrijd komen die uit de opslag en worden op de juiste plek neergezet en afgebouwd. In een tijdsbestek van nog geen week verschijnt een compleet strodorp en een cross-parcours met zo’n 30 hindernissen.”

TV Midvliet maakte een leuk filmpje dat te zien is op:

youtu.be/qpd3mXTXpWU.