Impressie bijeenkomst Wonen in Stompwijk

Op woensdagavond 10 mei hield de gemeente Leidschendam-Voorburg in samenwerking met de Adviesraad een bijeenkomst over wonen in Stompwijk. Aanleiding van de avond was een onderzoek naar de vraag naar woningen in Stompwijk. Dit onderzoek dient als onderlegger voor het maken van een goede afweging over de verschillende bouwinitiatieven die er zijn. Circa 70 belangstellenden hebben de avond bijgewoond en de onderzoeksresultaten aangevuld met hun eigen kennis en ervaring.

6 woningen per jaar

De avond begon met een presentatie van onderzoeksbureau SpringCo. Na enkele cijfers uit de Wijkatlas [https://leidschendam-voorburg.buurtmonitor. nl/jive/jivereportcontents.ashx?report=home] vertelde het bureau over zijn onderzoek naar de vraag naar woningen. Uit het data-onderzoek blijkt dat er voor Stompwijkers komende 5 jaar jaarlijks 6 nieuwe woningen nodig zijn. Gezinnen zoeken vooral eengezinswoningen en jonge en oudere stellen appartementen. Daarbij verwacht het bureau dat het aantal jonge huishoudens vanaf 2025 zal afnemen, in tegenstelling tot het aantal oudere huishoudens.

Dorps woonmilieu

Het bureau maakt gebruik van woonmilieus. Een woonmilieu beschrijft woningtypen, woninggrootte, voorzieningenniveau en prijsniveaus van een bepaalde woon- en leefomgeving. Dit wordt gebaseerd op leefstijlen. Stompwijk heeft een dorps woonmilieu: een op zichzelf staande buurt, waarbij het stratenpatroon is gebaseerd op het landschap en historische verbindingen. Er wonen meerdere generaties. Oude en nieuwe bebouwing wisselen elkaar af. Er zijn weinig voorzieningen. De bereikbaarheid is matig. Het buitengebied heeft kenmerken van een landelijk woonmilieu, met vrijstaande huizen en boerderijen in een rustige, landelijke omgeving. Voorzieningen als winkels en openbaar vervoer bevinden zich op enige afstand.

Eengezinswoningen

In een straal van ca. 6½ km rond Stompwijk is er jaarlijks vraag naar ongeveer 85 woningen in de woonmilieus dorps en landelijk. Deze woonmilieus zijn deels te vinden in Leidschendam, Voorschoten en Zoetermeer. Maar ook Stompwijk kan ruimte bieden om aan deze vraag te voldoen. Vanuit de omgeving is er vooral vraag naar eengezinswoningen in de koopsector (60%). De vraag naar huurwoningen is rond de 30%. De vraag naar middel dure en betaalbare eengezinswoningen komt vooral van gezinnen. Oudere paren hebben vooral behoefte aan betaalbare huurappartementen.

Verschillende leeftijden en inkomens

Vanuit verschillende inkomens- en leeftijdsgroepen is er dus vraag naar wonen in Stompwijk. Dit werd bevestigd door de inwoners die bij de bijeenkomst waren. De inwoners vinden het belangrijk dat zij en hun familieleden in het dorp kunnen blijven wonen. Ook als ze ouder worden en ondersteuning nodig hebben. Daarvoor zijn er nu onvoldoende woningen en doorstroommogelijkheden. Er zijn op korte termijn woningen nodig, geven alle aanwezige Stompwijkers aan. Dit betreft vooral betaalbare woningen, tot maximaal € 200.000. Inwoners geven aan dat de overgang tussen een eigen woning en appartement te groot is door het verschil in grootte en de prijs. Veel ouderen wensen ruime appartementen, met buitenruimte. Men ziet kansen in bouwen aan of bij de bestaande woningen en in het actief benaderen van eigenaren van vervallen woningen. Inwoners willen dat de gemeente het dorp in staat stelt om vitaal te blijven. Dit betekent vooral woningen erbij, ruimte voor ondernemerschap en aandacht voor parkeren en bereikbaarheid.

Sturen

De gemeente is blij met de duidelijke richting die inwoners aangeven. De resultaten uit het onderzoek en de inbreng van de inwoners worden gebruikt om een afwegingskader te maken, om te kunnen sturen op de bouw van woningen voor de gewenste doelgroepen. Doorstroming en zo lang mogelijk thuis wonen zijn hierbij belangrijke aandachtspunten. Om de wensen van jongeren nog beter in kaart te brengen, vindt binnenkort een online enquête plaats.