Jelsie zwemt naar appeltaart

Vorige twee weekenden mocht Jelsie van Ruijven doorbrengen in het Hofbad. Er moest in de regiofinales gestreden worden om de medailles en de startbewijzen voor het Nederlands jeugd en junioren Kampioenschap. Ook moest duidelijk worden op welke afstanden Jelsie de meeste medaillekansen heeft op het NK. In tegenstelling tot veel andere zwemmers is Jelsie een echte allrounder: ze presteert goed op zowel de vrije slag, vlinderslag, rugslag, schoolslag en uiteraard ook de wisselslag. Het ene jaar behoorde ze bij de top 3 op de vlinderslag, het jaar erop was het weer de schoolslag.

Het vorige weekend werden diverse afstanden op de vrijeslag afgewerkt. Ze liet weer zien op de 50 meter dat ze een Nederlandse toptijd kan zwemmen. Het doel op de 100 meter was om deze onder de 1 minuut af te werken. Dit is een magische grens bij het zwemmen. Meerdere trainers trakteren hun pupil met appeltaart als deze grens wordt doorbroken. Van de concurrenten had Jelsie niet veel te duchten, maar helaas stopte de chronometer pas bij 1 minuut en 1 seconde: Helaas nog geen appeltaart voor Jelsie.
Maar de medailleoogst op de diverse afstanden was weer indrukwekkend op 9 individuele  afstanden een gouden medaille, 3 zilveren en één vierde plaats. 3 Gouden medailles in de estafettes. En ze haalde ook 11 limieten voor het NK dat ze er niet eens aan toe zal komen om alle nummers in Eindhoven te zwemmen.

Vorig weekend was het vooral de schoolslag en vlinderslag. Na een succesvolle zaterdag met 4 gouden medailles, was ze zondag niet opgewassen tegen alle concurrenten toen ze 3 zilveren medailles kreeg omgehangen. Maar wel weer de limieten voor het NK. Het toernooi werd afgesloten met een 4 x 100 meter estafette. Jelsie mocht als laatste starten. Maar ze keek tegen een flinke achterstand aan toen ze van het startblok vertrok. Haar drie teamgenoten stonden haar naar de finish te schreeuwen zodat ook zij een gouden medaille in hun prijzenkast zouden kunnen gaan hangen. Jelsie ging er volledig voor en gaf niet op. Bij de finish ramde ze bijna de elektronische tijdwaarneming een centimeter van zijn plek: Goud voor haar team. Het tweede feestje werd gevierd toen ze zag dat ze haar 100 meter in 58 seconden had afgewerkt. Helaas telt deze tijd dan niet als persoonlijk record. Maar het biedt een goed vooruitzicht op het NK. De trainer weet dat hij deeg, appels, boter en rozijnen in zijn tas moet doen voordat hij naar Eindhoven gaat.

De komende weken zal Jelsie met de trainer gaan puzzelen met welke nummers ze de meeste kans heeft op medailles op het NK. Het NK zal plaatsvinden van 14 t/m 16 juni in Eindhoven. Hopelijk kan ze haar prestaties van vorig jaar (twee gouden medailles) evenaren.

Ilona van Ruijven