Marathonschaatsen

Afgelopen zaterdag werd in Utrecht de 7e wedstrijd om de KPN cup verreden. Een zogenaamde doorstroom wedstrijd. Daarbij krijgen de eerste 20 rijders en rijdsters van de beloften een uitnodiging om bij de topdivisie mee te rijden. Ook 20 rijders en rijdsters uit de regionale divisies krijgen een uitnodiging om bij de landelijke beloften mee te rijden. Doel is om de schaatsers te laten wennen aan de hogere categorie. In feite is het gewoon een selectie op het volgende seizoen.
Bij de beloften heren waren dus de eerste 20 van het klassement niet aanwezig maar wel 20 C rijders. Het werd een buitengewone leuke wedstrijd met veel aanvallen. 7 Rijders wisten na zware inspanning en met behulp van ploegmaats een ronde voor te pakken. In de eindsprint van de zeven was Mark Prinsen de snelste voor Gabrielle Galli (Italië) en Rijke Steenhuis. Leander van der Geest (Warmond) werd 4e. Bij de dames wist niemand weg te komen. De ploeg A6 Auto’s van de winnares van de laatste Elfstedentocht Klazina Seinstra hield alles bij elkaar voor Manon Kamminga die won voor Imke Vormeer ook A6 en Kelly Schouten. Tjilde Bennis raakte na een prima wedstrijd in de eindsprint wat naar achter en finishte als 20e. Afwezig waren de toppers Irene Schouten en Francesca Lolobridgida. Bij de Topdivisie won Bart Hoolwerf, de Hoolwerf Marathon. Het bedrijf Hoolwerf was namelijk sponsor van de wedstrijden zaterdagavond. Mooi cadeautje van Bart aan zijn vader. Bart toonde zijn klasse in de massasprint aan het eind van de wedstrijd. Hij won nipt voor Sjoerd den Hertog en Ronald Kuiper. Zeven van de 20 uitgenodigde B rijders wisten de wedstrijd uit te rijden. Christiaan Hoekstra ging na 98 ronden onderuit, einde wedstrijd.
Volgende wedstrijd a.s. zaterdag in Breda. Start om 17.00 uur beloften dames, 17.45 beloften heren, 19.15 uur Topdivisie dames en als laatste om 20.30 uur Topdivisie heren.
U kunt de wedstrijden volgen op livestream via de site van de KNSB.

Aad de Haas