Van Velsen Rally Sport aan de finish in Dakar!

19 januari in Dakar bij het legendarische Lac Rose komt het team Van Velsen Rally Sport aan. Na 12 zware etappes, 5 in Marokko, 6 in Mauritanië en 1 korte, snelle etappe over het strand in Senegal.

De etappes in Marokko waren zwaar, de paden ware echte offroadpaden met veel gaten en kuilen. Aad van Velsen –coureur- klinkt tijdens de rustdag tevreden. “Ik ben wel als 3e gestart, maar ik had al ingecalculeerd dat als we tijdens de rustdag halverwege de rally op positie 5-6 staan, we het goed hebben gedaan” vertelde Aad.

Aad stapt gebroken uit bij de finish in Dakar. Het legendarische Lac Rose geeft hem een speciaal gevoel. “Wanneer je twee weken hebt moeten buffelen tijdens die zware etappes, dan geeft deze plek mij zo’n gevoel wat niet te omschrijven is. We hebben het toch weer met elkaar voor elkaar gekregen om de finish te halen.”

Voor Michel van Velsen –monteur in de rallytruck en zoon van Aad- is het dit jaar de eerste keer dat hij in de rallytruck meereed. Hij heeft wel al 4 rally’s met de assistentietruck gereden en hij heeft ook al 2x de finish bij Lac Rose meegemaakt. “Het was echt afzien tijdens de etappes. Maar als team in de truck hadden we het goed voor elkaar. Marco Siemons –navigator- navigeerde echt heel goed. Het navigeren was soms moeilijk want in de duinen moest er veel op CAPkoers (op graden) gereden worden omdat er geen duidelijke herkenningspunten zijn. Bij korte notes in het roadbook keek ik onderhand ook mee op de CAPkoers. Omdat Marco vorig jaar als monteur in de rallytruck mee was, konden we met elkaar de technische problemen die we gehad hebben sneller oplossen. Tuurlijk gaat het tijdens de etappe nooit snel genoeg” lacht Michel. “Maar een bandenwissel van 8 minuten in de duinen, doen er niet veel ons na.” Of Michel het naar zijn zin heeft gehad? Zijn ogen stralen en een brede lach verschijnt. “Ja, het was echt super. Heel gaaf om dit te doen, vooral samen met mijn vader”.

Marco heeft hier niet veel aan toe te voegen. “We hebben echt een mooi team. Niet alleen in de cabine loopt het gesmeerd, maar in het bivak hebben we ook toppers lopen. Wanneer wij in het bivak aankomen, gaan Arie Verhagen –monteur-, Rob van Rijswijk –monteur-, Bart Versteegen –chauffeur assistentietruck en monteur- en Rachel Rietveld –teammanager- aan het werk. Onderschat dit niet, zij hebben overdag ook menig kilometertjes gemaakt en zorgden er wel weer voor dat wij de volgende dag weer met een topfitte truck de piste op kunnen. Mijn pluim gaat vooral ook naar hen!”

De eindstreep is gehaald, we blikken nog even met Aad terug op de tweede week van de rally. “Het was een zeer zware rally voor mens en machine. Het machientje heeft zich heel goed gehouden. Eén reparatie wat heel veel tijd kostte, dat was jammer. We hebben nog een korte stop moeten maken voor een kleine reparatie en maar één keer een band gewisseld op de track. Wat dat betreft hadden de monteurs het Blauwe Schatje –bijnaam rallytruck- goed onder controle. De duinen van Mauritanië waren erg lastig om te rijden. Het waren zulke zachte duinen, het leek wel bakmeel. We hebben wel een paar keer vast gestaan, maar daar heeft volgens mij iedereen last van gehad. Ik heb ook een paar keer trucks losgetrokken. Ik kan wel doorrijden, maar als het mijn beurt is, laten zij mij ook staan… Alleen heb ik tijdens deze rally ontzettend last van mijn rug gekregen van de harde klappen in de eerste helft. Die waren net even teveel van het goeie. Daardoor heb ik niet voluit kunnen rijden. Ik heb me zitten verbijten tegen de pijn en mijn rit uitgezeten” vertelt Aad. “Maar laten we eerlijk zijn. We hebben de 6e positie vastgehouden. En tuurlijk, ik had op een betere positie gehoopt. Toch ben ik trots op ons team. Want we zijn deze rally gefinisht en hebben het opgenomen met een truck van 11 jaar oud tegen trucks van deze tijd met de modernere technieken. We gaan het met elkaar vieren dat deze rally weer tot een mooi eind gekomen is!”

Dinsdagmiddag komt het team weer in Nederland aan. ’s Avonds om 20.00 uur worden de teamleden weer “welkom thuis” geheten in De Bles in Stompwijk. De deuren gaan om 19.30 uur open. Toegang is gratis, consumpties voor eigen rekening.