Marathon schaatsen

De Oostenrijkse Weissensee was de afgelopen weken weer overspoeld door de Nederlandse schaatsliefhebbers. Duizenden deelnemers reden hun Alternatieve Elfstedentocht over 100 of meestal 200 km. De omstandigheden waren prima behalve de laatste tocht. Toen was de temperatuur in de middag zo hoog dat de bovenste laag sneeuwijs zacht was. Ook op het grote meer kon worden geschaatst naar Dolomieten Blick. Speciaal was oud Stompwijker Stefan van Steekelenburg. Hij was in de 2e toertocht gestart en was de snelste toerder tot hij door een valpartij de EHBO moest bezoeken, stapte weer op en zette hij knap de 4e tijd neer. Zijn 2 dochters verzorgd door hun moeder en begeleid door hun vader reden de laatste tocht door de prut naar 200 km.
“Ik heb het nog nooit zo zwaar gehad” zei Stefan. De vier wedstrijden voor de snelle mannen en vrouwen was een lust voor het oog. Tactiek, slimheid en brute kracht komen dan samen. Gary Hekman en Manon Kamminga wonnen de eerste wedstrijd over 80 km.

Het ONK over 150 was voor routinier Jouke Hoogeveen. Hij kwam met ruime voor sprong alleen over de streep. Manon Kamminga won bij de dames. De derde wedstrijd over 60 km was voor Bart Hoolwerf en jawel wederom Manon Kamminga. Op de 200 Km was Frank Vreugdenhil de sterkste nipt voor Crispijn Ariëns en Jordy Harink. Vreugdenhil won voor de 2e keer op rij de 200 km een unicum. Bij de dames won de onbekende Laura van Ramshorst 2e Emma Engbert en 3e Beau Wagemakers. Tjilde Bennis reed prima. 24e in de eerste wedstrijd. Bij ONK helaas uitgevallen. 2e wedstrijd 19e en op de 200 km 21e.

Volgende wedstrijd a.s. zaterdag in Hoorn waar overdag het NK junioren marathon wordt met o.a. Freek Bennis. De cupwedstrijden daarna.

Aad de Haas

Foto’s driemaal Stefan in actie met zijn dochters (red.)