Lieve leden (en toekomstige leden) van de dinsdagmiddag Soos

We zijn weer een week verder en de maatregelen zijn grotendeels weer met een maand verlengd, tot 20 mei en dan gaan ze weer verder kijken. Omdat we ook (mogelijk) toekomstige leden willen laten weten wat wij doen heb ik contact gezocht met Maria met de vraag of zij wat wilde vertellen over de lessen van Ouderen in Beweging. Nou dat was niet tegen dovemans oren gezegd en Maria begon enthousiast te vertellen:

Elke dinsdagmiddag voordat de Soos begint is er van 13.15 tot 13.45 uur de mogelijkheid om mee te doen aan Ouderen in Beweging. Onder de bezielende leiding van Maria van Santen, ik denk dat jullie haar allemaal wel kennen, worden wekelijks allerlei oefeningen gedaan met op de achtergrond een gezellig muziekje. Het hele lichaam komt aan bod, van kruin tot teen.

Maria gaf al 17 jaar les, voornamelijk aan kinderen en jong volwassenen maar ze had een stille wens om ook ouderen te leren bewegen op een grappige, leuke manier. Een aantal jaren geleden kwam Theo Hooijmans bij Maria aan de deur om te vragen of ze het leuk zou vinden om ook les te geven aan de ouderen van de Soos. Dat viel precies in het plaatje van Maria, ook omdat er inmiddels wat andere lessen weggevallen waren. Ze zei dan ook meteen ja tegen Theo en toen ging het snel. Vanaf begin af aan waren de mensen enthousiast en Maria vindt het een uitdaging om mensen in te laten zien dat ze nog lang niet achter de geraniums hoeven te gaan zitten. De energie die door de oefeningen weer door het lichaam gaat stromen, maakt dat leeftijd slechts een getal is en er eigenlijk niet toe doet. Iedereen kan meedoen, kunt u niet goed staan, dan gaat u zitten op een stoel. In het begin maakte Maria ook haar materialen zelf, zoals sambaballen en dat werd heel leuk opgepakt door de leden. De mensen die meedoen zijn heel fanatiek en heel trouw. Momenteel heeft ze een club van 12 a 15 mensen maar er kunnen er zeker nog meer bij. Ooit is ze begonnen met oefenen op haar schoonmoeder, die had er zoveel baat bij dat het steeds verder ging. Op een gegeven moment dansten ze samen door de huiskamer. Maria vraagt wel of de leden ook thuis de oefeningen willen doen, het hoeft niet elke dag maar een paar keer per week is echt heel goed voor lijf en leden. Het is heel anders dan fietsen of tuinieren, dat is ook bewegen, maar je kunt het niet vergelijken met de precisie waarmee Maria het hele lichaam onder handen neemt. Ze heeft van te voren geen opgezet programma, ze kijkt de situatie aan en begint altijd met een opwarming met een rustig muziekje. Naast de oefeningen leert ze u bijvoorbeeld ook wat u moet doen als u valt, het lichaam herkent de val en neemt het dan vanzelf over. Ook al zou u even niet meer weten hoe u moet opstaan, uw lichaam weet dat wel en neemt als het ware de regie in handen. Inmiddels weet ze ook welke muziek de leden leuk vinden en houdt daar ook rekening mee. Ze haalt heel veel voldoening uit het wekelijkse half uurtje lesgeven, ze wordt er blij van als ze onze leden gelukkig kan maken.

Na afloop komen de leden dan naar de andere zaal waar ze aan de koffie of thee gaan en dan gaan klaverjassen, kaarten maken of rummicubben. Wij zien ze dan bij Maria vandaan komen, ze stralen energie uit die ze ook weer op anderen overbrengen. Dat is mooi om te merken.
Op dit moment ligt de Soos en dus ook het Bewegen voor Ouderen stil vanwege het Corona virus, maar als we weer mogen gaan beginnen kunnen er gerust nog leden bij. Dat kunnen onze eigen leden zijn maar ook leden van buitenaf die overwegen lid te worden van Ouderen Soos Stompwijk. Als u bij Maria komt kijken is het leuk als u meteen meedoet, zodat u gelijk kunt ervaren wat het bewegen met u doet. Maria kan de oefeningen voordoen, maar verder moet u het zelf doen natuurlijk!
U bent van harte welkom!!

Een hartelijke groet namens het hele bestuur van Ouderen Soos Stompwijk,

Agnes, secretaris