Met kunst en vliegwerk lunchen op Ameland

Aan het einde van het carnavalsseizoen 18/19 werden Prins Marco II en Opper Ron door Page Jolanda uitgenodigd voor een vliegtocht boven Nederland. Vanwege drukke agenda’s en Covid werd dit uitstapje enkele malen uitgesteld, maar afgelopen vrijdag was het dan zover.

Jolanda bracht Marco en Ron naar vliegveld Lelystad, waar een privéjet met piloot klaarstond. Na de vereiste veiligheidsinstructies steeg het gezelschap op en werd er noordwaarts gevlogen. De bestemming bleek Ameland. Na een vlekkeloze landing op de grasbaan van Ameland  ging het te voet naar Ballum voor lunch. Ook werd er geproefd van de plaatselijke, nobele likeur. Daarna ging het weer dezelfde weg terug.

Het was een geweldige ervaring: vliegen in zo’n klein vliegtuigje is serieus anders dan in een groot verkeersvliegtuig. Het toestel beweegt meer en het vliegt minder hoog. Daardoor was het onderliggende landschap goed zichtbaar. Gelukkig droeg het goede weer hieraan bij. Het viel ook op hoeveel radiocontact de piloot tijdens het vliegen onderhoudt met de verschillende controlecentra.
Marco en Ron kregen ook de mogelijkheid om zelf een stukje te vliegen. Natuurlijk liet de piloot de kritische handelingen niet aan hen over, maar op hoogte blijven en sturen gaf hij voor enige tijd uit handen.

Na een uitgestelde, maar veilige landing in Lelystad werd er afscheid genomen van de piloot (Bart, bedankt!) en gedineerd na terugkomst in Stompwijk.

Het carnavalsseizoen 18/19 is nu, ook voor Jolanda, Marco en Ron helemaal afgesloten. Jolanda, hartelijk bedankt voor deze onvergetelijke afsluiter!

Marco en Ron