Klaas Tigelaar zwaait Leidschendam-Voorburg uit

Na een ambtsperiode van 5 jaar nam Klaas Tigelaar eind augustus afscheid van Leidschendam-Voorburg. Maandag 30 augustus bracht hij een afscheidsbezoek aan verschillende organisaties en dinsdagavond 31 augustus was er een afscheidsbijeenkomst op het Gemeentehuis in Leidschendam.   Door de coronamaatregelen is er gekozen voor een alternatieve invulling van het afscheid en mochten er maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn. Klaas Tigelaar: ”Ik heb de afgelopen 5 jaar met veel inwoners en organisaties in Leidschendam-Voorburg kennis gemaakt en ben overal hartelijk ontvangen. Ik wil iedereen bedanken voor de mooie ontmoetingen, betrokkenheid, inzet voor elkaar, voor de buurt, bij verenigingen en bij het organiseren van activiteiten die de gemeente tot een bloeiend geheel maken. Ik vind het ontzettend jammer dat ik niet iedereen persoonlijk heb kunnen ontmoeten om afscheid te nemen.”  

Gemeentelijke onderscheiding UBU
Tijdens het afscheid werd hij onder andere toegesproken Commissaris van de Koning Jaap Smit. Hij heeft Klaas Tigelaar de afgelopen jaren ervaren als een goede burgemeester met wie het prettig samenwerken was, met name ook in zijn rol als voorzitter van Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten.
Michel Bezuijen, burgemeester van Zoetermeer, bedankte hem namens de buurgemeenten voor zijn inzet en prettige samenwerking in de regio, die het afgelopen jaar nog intenser was door de afstemming en uitvoering van de coronamaatregelen.
Jeroen van Rossum sprak hem toe namens de gemeenteraad en roemde hem als een echte burgervader, een burgemeester die graag onder de mensen was, oprechte aandacht had en een luisterend oor. Een energiek bestuurder met liefde voor het openbaar bestuur en inwoners. Met sterk leiderschap, niet zozeer door luid leiderschap, maar door ontmoeten, verbinden en een stille kracht te zijn, met rust en scherp op het juiste moment. Ook werd hij verrast met een gemeentelijke onderscheiding, de UBU*, voor zijn inzet voor de Leidschendam-Voorburgse gemeenschap. Deze werd door locoburgemeester Astrid van Eekelen uitgereikt.  

Afscheid van het openbaar bestuur Na bijna vijf jaar heeft hij afscheid genomen en start hij per 1 september 2021 als voorzitter van het college van bestuur van de Laurentius Stichting, een stichting voor katholiek onderwijs en opvang gevestigd in Delft. De afgelopen twintig jaar vervulde hij verschillende functies in het openbaar bestuur. Hij werkte als raadslid en wethouder in Alphen aan den Rijn en was burgemeester in Oud-Beijerland. Na het burgermeesterschap in Leidschendam-Voorburg vervolgt Tigelaar zijn loopbaan nu in het onderwijsveld, waar hij eerder werkzaam was.   *De UBU is de naam van het kleurrijke kunstwerk van de Haagse kunstenaar Jan Snoeck (1927-2018). Het kunstwerk staat in het groot aan de Via Donizetti in Voorburg.  


Fotograaf: Michel Groen