Nieuwe zorgboerderij De Waardetuin geopend in Stompwijk

Afgelopen week is de Waardetuin officieel geopend. Het is een kleinschalige dagbesteding voor o.a. mensen met dementie en niet aangeboren hersenletsel. Vooral voor jonge mensen die geconfronteerd worden met deze vreselijke ziekte biedt De Waardetuin een zinvolle dagbesteding. Het enthousiaste echtpaar Elbert en Corina Lindhout, beiden met een verleden in de zorg. Ze hebben ontslag genomen om samen met de gasten de tuinen op het erf van de biologische kaasboerderij De Vierhuizen in Stompwijk onder handen te nemen. U weet wel van Freek en Nicole van Leeuwen. Er gaat gewerkt worden aan de productie van groente en fruit. Voor Elbert en Corina is dit een win-win situatie, ze zijn van waarde voor de mensen en de natuur. Van waarde zijn, nuttig bezig zijn en ontwikkelen waar dat kan, dat staat in hun vaandel.

Freek vertelt dat hij op zoek was naar een manier om zijn erf beter te beheren. Aad de vrijwilliger is in inmiddels 75 jaar en heeft eerst jaren bij zijn ouders 500 meter verderop het nodige onderhoud geleverd. En de laatste jaren dus bij hem op de boerderij. Een prachtige leeftijd, maar wat, als Aad ermee stopt? Wat dan? Advertentie gezet Boer.nl en hierop hebben Elbert en Corina Lindhout gereageerd. Er zijn maanden van voorbereiding geweest met dit geweldige resultaat.

Hier snijdt het mes aan twee kanten, de prachtige zolder boven de kaasmakerij met uitzicht op de stal biedt ruim de gelegenheid om mensen te ontvangen en het erf biedt de gelegenheid om de nodige uren in de buitenlucht door te brengen op een nuttige en natuurlijke manier.

Stichting Zorgboeren Zuid-Holland is een overkoepelende stichting waarbij meerdere zorgboerderijen aangesloten zijn. Zij zorgen voor de eerste contacten, passen vraag en aanbod bij elkaar. Ze gaan voor kleinschaligheid en groen, en bieden ondersteuning in bijvoorbeeld de administratie.

“De locatie ligt links en rechts van de Ondermeer 10, de boerderij met de koeien aan de ene kant en aan de overkant het woonhuis met de kaaswinkel en -automaat. Naast de koeienstal is de heem en kruidentuin aangelegd met een zithoek met een prachtig uitzicht over de polder. Een druivendak  is al in de maak. De druiven zijn al rijp. De groentetuin is prachtig aangelegd, rechts van de winkel. De ezels houden op afstand nieuwsgierig toezicht. In mooie rijen staat de groente al te floreren. Links van de winkel is een moestuin, waarvan de opbrengst aan de man wordt gebracht of aan Voedselbank.

Bloemperken floreren en ik merk dat er overal over nagedacht is, zoals de aanleg van kleine laatbloeiende appelboompjes om aan het eind van het seizoen de bijen van dienst te zijn. De aanschaf van diervriendelijk materiaal dat niet te diep graaft en de ondergrondse dierenwereld teveel beschadigt.

Ik eindig met een mooie spreuk uit de folder van de zorgboeren “Het prettige op de boerderij is dat Peter wordt geaccepteerd zoals hij is. Hier gaat het om wat hij wél kan.” (Peter is 53 jaar en lijdt aan dementie).

Mooi dat er mensen zoals Elbert, Corina, Freek en Nicole bestaan.

Petra Oliehoek– van Es