Faillissement bouwer Kulturhus weer bij rechter

De rechter in Den Bosch buigt zich opnieuw over het faillissement van de bouwer van het Kulturhus in Stompwijk, SSB. Aanleiding is een door de curator tegen de belastingdienst aangespannen geding over de teruggave van btw dat bij de werken werd berekend.

De belastingdienst stelt zich op het standpunt dat SSB opdrachtnemer was van de gemeente Leidschendam-Voorburg en dat er dus sprake was van een prestatie waarover btw betaald moet worden.

De curator, mr. C. Uitdehaag, stelt dat de belastingdienst het contract tussen de gemeente en SSB voor de bouw onjuist uitlegt. Het ging om een zogenoemde DBMFO-overeenkomst: Design Build Finance Maintain Operate, een publiek-private samenwerking waarbij alle aspecten van een project integraal worden geregeld.

SSB werd op 7 mei 2019 failliet verklaard. Er staat nu een schuld van € 948.135 uit: € 466.305 naar de belastingdienst, de rest van talloze andere schuldeisers waaronder onderaannemers bij de bouw van het Kulturhus, en de gemeente Leidschendam-Voorburg.