Boekbespreking

Ooit, lang geleden, in 1997, las ik dit boek voor het eerst en was maakte diepe indruk! Niet alleen de verhaal was/is raak, ook de schrijfstijl! 

Een wat ouder boek maar het (meerdere keren) lezen zéker waard! 

Louise Hoogenboom 

Lulu Wang,

Het Lelietheater

Lulu Wang (1960) is geboren in Peking (Beijing). Ze kwam op 25 jarige leeftijd naar Nederland, waar ze docent Chinees was/is aan de Hogeschool van Maastricht. “Het lelietheater” schreef zij direct in het Nederlands. Het boek is vertaald in o.a het Duits, Noors, Zweeds, Engels, Portugees, Spaans en Japans. 

Korte beschrijving van de achterflap.. 

Het lelietheater speelt zich af in de jaren 1971-1974, de periode waarin de Culturele Revolutie in het China van Mao Zedong haar hoogtepunt beleefde. In een zeer eigen en sprekende stijl beschrijft Lulu Wang deze turbulente wereld gezien vanuit Lian, een meisje van 12-13 jaar. Vol verbazing beziet Lian het gedrag van de volwassenen om haar heen. Onder hen bevinden zich niet alleen verklikkers en opportunisten, sadisten en machtswellustelingen, maar ook mensen die zichzelf opofferen en mensen die hun integriteit niet verliezen. Het is tevens het pijnlijke maar reële verslag van een onmogelijke vriendschap tussen twee meisjes uit verschillende kasten.

Lian behoort tot de eerste kaste; haar ouders zijn intellectuelen, en om die reden verbannen naar strafkampen.

Lian is op een kostschool geplaatst. Nadat bij Lian een huidziekte is geconstateerd krijgt ze toestemming om weer bij haar moeder te wonen. In het kamp weet ze zich omringd door de crème de la crème van de Chinese intellectuelen. Ze krijgt onder meer les van de beroemde professor Qin; haar lessen vertelt ze door aan de kikkers en krekels in een achter het kamp gelegen meer, dat ze tot ‘lelietheater’ heeft omgedoopt. 

Kim behoort tot de derde kaste: haar ouders zijn straatarm en wonen in de ‘modderbuurt’ van Peking. Ondanks Mao’s ‘verheffing’ van de laagste kasten is Kim de verschoppelinge op de school van Lian; ze wordt tot op het bot vernederd door haar klasgenoten. Op het moment dat Lian de brug naar de vriendschap heeft geslagen,  verdwijnt Kim van school om op een verschrikkelijke manier wraak te nemen… 

Te reserveren bij de bibliotheek aan de Vliet