Genieten….

Vaak wordt er gezegd, geniet van het leven. Zeker als je wat minder goed in je vel zit, verdrietig bent of om andere reden eigenlijk een beetje hulp nodig hebt.

Let maar eens op hoeveel mensen dan tegen je zeggen: geniet van het leven.

Maar genieten….hoe doe je dat eigenlijk? Want als je even niet weet hoe dat moet dan wordt het moeilijk. Natuurlijk kan ik allemaal dingetjes opnoemen waar je van kan genieten, maar is dat dan niet opgedrongen omdat je vindt dat je moet genieten? Een vogeltje dat zingt, een sneeuwklokje dat groeit, het zonnetje dat schijnt tussen de buien door, een lammetje dat geboren wordt, gezellig een drankje met vrienden, het zijn allemaal dingen waarvan je kan genieten. Maar dan moet je er wel open voor staan en het toe kunnen laten in je hart.

Nu hoor ik jullie denken, wat zwaar op de hand. Jouw stukjes zijn toch bedoeld om ons te laten genieten? Maar ik weet uit eigen ervaring dat ik niet de enige ben die niet goed weet hoe te genieten, het wel wil maar niet kan. En wat doe je dan om toch dat goede gevoel te krijgen en niet het negatieve te laten overheersen. Nou daar weet ik wel een paar oplossingen voor…. Jezelf of iemand anders je denkbeeldig een schop onder je kont (laten) geven, iets doen wat je echt leuk vindt, want ook al is het moeilijk om daar aan te beginnen als je eenmaal bezig bent dan komt dat genieten toch weer terug. Pas kreeg ik van een dierbaar iemand de tip om aan het eind van de dag 3 dingen op te noemen waar je van genoten hebt. Dat leek me nou eens een goed plan en daar ben ik dus mee begonnen. Nou is drie dingen per dag best veel als je het moeilijk hebt, meestal kom ik niet verder dan twee. Maar dat geeft niet, het begin is er. Ik schrijf het op in een schriftje zodat ik het later terug kan lezen. En dan merk ik toch dat ik geniet van de dingen waarvan ik die dag genoten heb en opgeschreven heb.

De kerstdagen zijn voorbij, de versierselen weer naar zolder, of in ons geval het ruim verbannen tot volgend jaar, het is nog koud, nat en donker en we moeten nog even twee maanden doorbijten voordat we weer de goede kant op gaan. Veel mensen hebben het moeilijk in deze maanden en daar komt nu ook nog eens de corona bij kijken. En aangezien twee maanden nog heel lang kunnen duren probeer ik van alles om deze genietend door te kunnen komen. Oh ik weet, het is echt niet voor iedereen weggelegd, zelf heb ik ook de nodige beperkingen maar overal valt wel een oplossing voor te vinden. Dan passen we het gewoon een beetje aan. De kerstspullen zijn opgeruimd, het huis is weer schoon. Dat is genieten. In plaats van een wandeling nemen we de scootmobiel, in plaats van een bad nemen we gewoon een wat langere douche, op een stoel dat dan weer wel en in plaats van zelf een appeltaart bakken halen we gewoon twee appelpunten bij de echte bakker. Ook lekker, even een beetje warm maken en smullen maar. In plaats van bij iemand op bezoek gaan pak je de telefoon, maak desnoods een lijstje van wie je deze week wilt bellen. Hebben we allebei een smarthphone kunnen we beeldbellen en elkaar toch zien. Okay, we kunnen dan niet knuffelen maar dat mag toch niet in deze tijd. Hebben we geen zin in het huishouden, slaan we gewoon een dagje over, dat wasje kan morgen ook gedraaid worden en als je geen huisdieren hebt hoef je ook heus niet elke dag te stofzuigen. Wij zijn gezegend dat we op een schitterende plek wonen, ga lekker voor het raam zitten en geniet van de eendjes die voorbij komen, de zwanen die sierlijk door het water zeilen en de bootjes die al voorbij komen. En straks als het weer wat warmer wordt en wat langer licht komen er nog veel meer mogelijkheden op je pad. En heb je eens een inzinking, geef er maar aan toe en pak je de draad morgen weer op.

Ik hoop dat ik de trouwe lezers van de Dorpsketting een hart onder de riem heb kunnen steken, voor zover nodig natuurlijk. Want eigenlijk is het leven te kort om er niet van te genieten.

Een hele fijne week met het genoten hebben van het genieten.

Agnes Hofstede