Kassenbouw in Stompwijk

In de Meeslouwerpolder bij Stompwijk wordt het areaal aan kassen fors uitgebreid. Bij de gemeente zijn vergunningen aangevraagd voor de bouw van kassen naast Huyssitterweg 5B (15.800 vierkante meter), Tuinbouwweg 10 (3757 vierkante meter) en achter Huyssitterweg 7 (21.469 vierkante meter). Daarnaast heeft Royal Roses, Huyssitterweg 12, vergunning aangevraagd om een warmteleiding te mogen leggen tussen twee kassen. De leiding gaat tussen Huyssitterweg 3 en 5 doorlopen en moet minimaal 80  centimeter diep liggen. De ontwikkelingen worden mogelijk door het nieuwe bestemmingsplan Meeslouwerpolder waarmee de gemeenteraad eind 2021 instemde.

Tiny Houses Stompwijk in stroomversnelling

De gemeenteraad wil voor 8 februari van wethouder Jan Willem Rouwendal horen wat hij denkt van het realiseren van zestien Tiny Houses (hoogstens 50 vierkante meter per woning) in Stompwijk op een akker nabij de N206 Leiden – Zoetermeer. Op 22 februari wil de gemeenteraad dan een besluit nemen over het project.

Het gaat om een privé initiatief van de eigenaar van de akker. In eerste instantie wees de gemeente het plan af. Later gaf de wethouder te kennen erover te willen meedenken. In een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad op 21 december bleek dat alle fracties het plan steunen. Bij het ontbreken van beleid inzake dit soort projecten diende de wethouder het als ‘proefproject’ te beschouwen.

‘Zorgboerderij’ in Stompwijk kan starten

De gemeente heeft de eigenaren van kaasboerderij De Vierhuizen, Ondermeerweg 10 Stompwijk, toestemming gegeven te starten met dagbesteding voor volwassenen met dementie, psychische klachten of hersenletsel. Het project, ‘De Waardetuin’ gedoopt, zou maximaal tien jaar moeten lopen. Op dinsdag en donderdag kunnen er maximaal zes volwassenen terecht.

Ze gaan zich bezig houden met het telen van groenten en fruit alsmede groenonderhoud. Bij de boerderij komen twee moestuinen en een wilde weidetuin. Er is ook een boomgaard. De volwassenen worden gedurende de dag professioneel begeleid. Ook de eigenaren van de boerderij, Elbert en Corine Lindhout, doen mee.