Uitnodiging Energietransitie

Dinsdag 22 maart

Dorpspunt

Wat betekent het voor Stompwijk en waar liggen onze kansen?

Het onderwerp is actueel. Kranten en televisieprogramma’s bestoken ons dagelijks met verhalen over klimaatverandering en de noodzaak om in te grijpen. Daarnaast zien we de energieprijzen de pan uitrijzen. Overkomt ons dat nou allemaal zomaar, of kunnen we er ook zelf iets aan doen?

De Adviesraad is al langer bezig om met verschillende groepen na te denken over de toekomst van Stompwijk en het buitengebied, maar het wordt tijd dat we er met iedereen over praten. En dat we daarbij aandacht besteden aan de kansen die de energietransitie ons kan bieden. Hiervoor werken we onder meer samen met Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV), een inwonersinitiatief dat kennis en ervaring heeft op het gebied van het versterken van de eigen gemeenschap en de energievoorziening.

De Adviesraad en EC-LV nodigen u graag uit om over deze onderwerpen van gedachten wisselen. Tijdens een vrij toegankelijke avond willen we kijken of we in Stompwijk en het buitengebied van Stompwijk initiatieven kunnen ontwikkelen. Omdat dit voor veel mensen een nieuw onderwerp is willen we aan drie zaken aandacht besteden.

1. De energietransitie, waarom is er zo’n transitie, wat is de bedoeling en hoe geeft de overheid er leiding aan? De landelijke overheid stelt de kaders, maar de regio’s en gemeenten moeten het doen.

2. Wat voor soort hulp en advies is beschikbaar? De gemeente heeft op haar beurt een plan met enkele wijken als speerpunt. Er zijn veel commerciële partijen die hulp bieden. Maar er zijn ook initiatieven van burgers die samen de energietransitie oppakken. Daar zijn steeds meer voorbeelden van in andere gemeentes.

3. Welke vragen leven er nu onder ons in Stompwijk als het gaat om de energietransitie en kunnen we ook dingen samendoen?

Voor wie is deze avond? Deze avond is voor iedereen die over dit onderwerp nadenkt. En wie doet dat niet? We zijn op zoek naar voorbeelden, voortrekkers, initiatiefnemers en vooral naar nieuwsgierigen.

Meld u graag even aan via de mail (adviesraad@stompwijk.nl)

Programma – dinsdag 22 maart  – Dorpspunt

19:00 uur Inloop

19:15 uur Presentatie: De Energietransitie

20:10 uur Interview met de voorzitter van EC-LV

20:30 uur Koffie

20:45 uur Uiteen in groepen, onderwerp: ‘Wat kunnen we samen doen?’

21:30 uur Belangrijkste punten uit de groepen

21:50 uur Peiling belangstelling voor vervolg

22:00 uur Einde avond

Tip: Ter voorbereiding en om inspiratie op te doen kunt u thuis alvast kijken naar de film Het paradijs op aarde begint in Nederland:

https://www.duurzaamgebouwd.nl/artikel/20210423-nieuwe-film-over-energietransitie-het-paradijs-op-aarde-begint-in-nederland.

Voor meer informatie over EC-LV zie de website: Energy Common Leidschendam-Voorburg | Samen naar een duurzame toekomst (ec-lv.nl).