Gedecoreerde Ciska van Boheemen– Oosterlaan

Uit de speech

Mevrouw Van Boheemen,

U bent ook weer een vrijwilliger van wie een groot deel van haar leven in het teken heeft gestaan van het welzijn van anderen, en die blij wordt als zij anderen blij kan maken.

Ik had deze toespraak graag voor u in het Maastrichts gehouden omdat u zo’n groot fan bent van Andre Rieu, maar helaas is dat dialect niet aan mij besteed en dat moet ik dan ook maar niet proberen.

In ‘gewoon’ Nederlands ga ik uw geschiedenis als vrijwilliger benoemen en die begint maar liefst 30 jaar geleden.

Want toen trad u aan als bestuurslid van de Stichting Tafeltje Dekje Zoeterwoude-Stompwijk en werd u vrijwilliger bij de Stichting WOEJ. Naast uw drukke gezinsleven met opgroeiende kinderen nam u de rol van coördinator van de bezorging van warme maaltijden op u. En dat deed u met de voor u zo typerende pragmatische en zorgvuldige aanpak.

Inwoners die zelf niet in staat waren om een warme maaltijd voor zichzelf te verzorgen, kregen deze dagelijks thuisbezorgd dankzij uw inzet, betrokkenheid en toewijding. U onderhield contacten met inwoners en met de mensen met wie u samenwerkte en bood hen áltijd een luisterend oor.

Een van uw gevleugelde uitspraken is ‘komt tijd komt raad’ en dat zult u dan ook vast vaak gezegd hebben tijdens uw gesprekken. Uw zelfverzekerdheid en overtuiging bij uw manier van handelen, mét daarbij het feit dat u geen blad voor de mond neemt, zal voor menigeen verhelderend en inspirerend zijn geweest.

U bent een verbindende factor, en dat verbinden van mensen, daar blinkt u in uit heb ik mij laten vertellen. Dάt is ook een van de vele redenen dat Tafeltje Dekje u zo waardeert.

Want, naast het luisterend oor dat u bood aan uw medemens onderhield u ook nauwe contacten met de chauffeurs die de maaltijden bezorgden en met de koks van WIJdeZorg die de maaltijden verzorgden. Daarnaast was u ook verantwoordelijk voor de financiële administratie via WOEJ en stelde u de bezorgroosters op.

Helaas kwam er een einde aan uw vrijwilligerswerk bij Tafeltje Dekje op 30 april vorig jaar omdat de samenwerking met de Stichting WIJdeZorg eindigde. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar na alles dat ik over u heb gehoord, zou ik mij zo kunnen voorstellen dat als het anders was geweest, u gewoon was doorgegaan ondanks uw hoge leeftijd.

Maar… ‘age is just a number’ en dat blijkt ook nu maar weer.

Op 10 juli van dit jaar bereikt u de respectabele leeftijd van 85 jaar en kunt u nog meer gaan genieten van uw kinderen en uw 21 kleinkinderen! Wat een rijkdom!

En ik zie zo voor me dat tijdens een potje Rummikub of Klaverjassen met uw vriendinnen Andre Rieu of Duitse schlager muziek op de achtergrond te horen is.

Over de contacten met de inwoners van Stompwijk hoeft u zich geen zorgen te maken want vanuit uw rol als wijkcontactpersoon voor de Laurentiuskerk zullen er vast nog vele gesprekken volgen.

Mevrouw Van Boheemen, dank u wel dat u zo’n groot deel van uw zeer actieve leven gewijd hebt aan het welzijn van anderen.

Zijne Majesteit de Koning heeft u benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Van harte gefeliciteerd.