Gedecoreerde Jaap de Jong

Beste meneer De Jong,

Uw vrijwilligersfuncties hebben veelal de naam ‘maatje’ in zich.

Toen ik de betekenis van een ‘maatje’ ging opzoeken stuitte ik eerst op de volgende definitie ‘de eerste jonge haring van het seizoen die nog geen hom of kuit heeft aangemaakt’.

Ik ga het vandaag natuurlijk niet hebben over maatjesharing’, maar wel over andere maatjes, zoals fietsmaatjes en schuldhulpmaatjes.

Ik weet dat een maatje vooral iemand is die contact aangaat om een ander bij te staan. Met wie je goed kunt opschieten en met wie je veel leuke dingen kunt doen. Dat bent u voor anderen!

Ik neem u even mee in uw vrijwilligersloopbaan, die meer dan een halve eeuw geleden begon. Heeft u even?

U begon als vrijwilliger in 1968 bij Jeugd sociëteit Stompwijk, genaamd Asafoetida, in de rollen van penningmeester en voorzitter. Mede door uw inzet kwam er meer vertier voor de Stompwijkse jeugd.

Al meer dan 40 jaar bent u penningmeester van de H. Laurentiuskerk Stompwijk. U besteedde daar bijvoorbeeld veel tijd aan inzamelacties en werkte in de kringloopwinkel van de kerk om de renovatie van de kerk financieel mogelijk te maken.

Toen ik uw dossier bekeek, moest ik denken aan een uitspraak van John F. Kennedy, die volgens mij ook door u herkend wordt. Kennedy zei ooit: ‘niets is te vergelijken met het eenvoudige plezier van fietsen’.

En fietsen doet u!

In vele rollen en langdurig zet u zich in voor Toerclub Stompwijk, waar u bijvoorbeeld de Elfdorpentocht organiseert. Ook bent u sinds de oprichting bestuurslid. De Toerclub omschrijft u als een man waarop je kunt bouwen en vertrouwen.

We fietsen nog even door in uw cv, dat ik overigens niet chronologisch behandel hoor! U bent fietsmaatje bij Fietsmaatje Zoeterwoude.

Een prachtige club die mensen die dat niet meer zelfstandig kunnen, lekker mee naar buiten neemt en actief laat bewegen. Wat fantastisch dat u op deze wijze sommigen úit het isolement haalt, de wereld weer ín.

Naast fietsmaatje, ben u ook schuldhulpmaatje bij Schuldhulpmaatje Leidschendam-Voorburg. Uw integere bescheiden wijze van handelen is een voorbeeld voor anderen geeft de stichting aan.

Een aantal jaren was u een zeer betrokken mantelzorger voor twee mensen. Bij nacht en ontij bezocht u hen tot hun moment van overlijden. En ook de organisatie Tafeltje Dek Je vond in u een fijne vrijwilliger voor het rondbrengen van maaltijden.

Sinds een aantal jaren bent u begeleider bij Hotel-Boerderij Akkerlust. Daar is men blij met uw ‘groene vingers’. Aan de hand van Jaap’s tuinkalender is de zaai- en oogstplanning in beeld gebracht. Want leerlingen hebben zo vaak vakantie… u wilt wel graag dat de leerlingen zelf de vruchten plukken van hun oogst. En niet iedereen heeft  groene vingers heeft, soms gaat helaas ook de rabarber en muntthee in het spitten mee :-).

Meneer de Jong, u heeft zoveel voor anderen betekend door zich onvermoeibaar in te zetten voor uw medemens.

Zijne Majesteit de Koning heeft u daarom benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Om een hoekje kijken en meegenieten kijk:

www.midvliet.nl/televisie/uitzending-gemist-televisie/video/2041-lintjesregen-2022-in-leidschendam-voorburg