Bericht uit Uganda

Onze Gofund actie is succesvol verlopen. We hebben het streefbedrag binnen gehaald en kunnen nu aan het werk. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd willen wij hartelijk danken.

Eind juni, als het regenseizoen is afgelopen, gaan we beginnen met het uitgraven van de put en ik ga nu op zoek naar een geschikte leverancier voor de pomp, de zonnepanelen en de elektrische installatie. Dat is nog een sport op zich, want het aanbod is hier groot, maar de kwaliteit is niet altijd even goed. Omdat er niet veel controle is wordt Oost Afrika vaak gebruikt om producten af te zetten die in Europa of Amerika zijn afgekeurd. Met zonnepanelen kan het bijvoorbeeld zijn dat er in een bepaalde serie 20% fouten zijn vastgesteld. Dan komt die serie Europa zeker niet binnen maar hier wordt het zomaar op de markt gedumpt. Gelukkig heb ik inmiddels aardig wat kennis van zaken op dit gebied en ook voldoende apparatuur om panelen en andere onderdelen van het systeem te controleren. Zodoende kan ik met redelijke zekerheid goede spullen aanschaffen maar dat vraagt aandacht en onderhandelen.

Ik zal jullie verder op de hoogte houden van het verloop van het project. We hebben inmiddels ook een website: JOMF.org. Dat is het begin van ons bestaan als officiële stichting hier in Uganda. Bijgaand een foto, gisteren genomen van ons team. Zij treden regelmatig op in kerkdiensten als koor en gisterochtend stonden ze klaar voor vertrek.

Groeten, Loek en Annet