Vlietnieuws

Nieuwe kas Huyssitterweg

Aan de Huyssitterweg, naast nummer 5B, komt een nieuwe kas van 15.800 vierkante meter oppervlak. De gemeente heeft daartoe een vergunning verleend aan Van Swieten holding b.v., Huyssitterweg 7. De kas komt evenwijdig aan de weg te staan, loodrecht op de A4. Voor de bouw wordt een sloot die twee grondstukken waarop de kas moet komen scheidt, gedempt.

Grootste Aquapark van Nederland in Vlietland

Natuur- en recreatiegebied Vlietland krijgt het grootste Aquapark van Nederland. Het wordt op 1 juni geopend door wethouder Astrid van Eekelen. Het betreft het geheel vernieuwde en uitgebreide Storm Aquapretpark. Het park  fungeert als showpark van de importeur voor wat er allemaal mogelijk is op het gebied van waterpretparken. “Het leuke aan het Aquapark is dat het niet in een afgesloten deel ligt, maar op en aan het water op openbaar terrein, en zodoende toegankelijk is voor iedereen’’, aldus Pieter Alders die samen met Roland Venekamp eigenaar en exploitant is van het park. “De opbouw van het Aquapark met alle daarbij horende voorzieningen is altijd een intensieve periode, maar de organisatie hoopt dat iedereen er weer veel plezier aan zal beleven, wat alle energie die erin gestoken wordt meer dan waard maakt.’’ Het Aquapark aan de Vlietlandplas staat bekend om de spectaculaire onderdelen, waar nu nog enkele spannende nieuwe elementen aan zijn toegevoegd. Bezoekers kunnen nu bijvoorbeeld klimmen op de Jungle Joe, zich laten afglijden van de Summit Express, of het water inslingeren vanaf de 8-meter hoge Skyrocket. Op het land voor het Aquapark is ruimschoots mogelijkheid om te ontspannen, te lunchen en te kijken naar het plezier op het water.

Sloop oude Dorpshuis Stompwijk niet meer zeker

De sloop van het oude Dorpshuis in Stompwijk, Zustersdijk 18, is niet meer zeker. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Jan Willem Rouwendal op vragen van GBLV-gemeenteraadslid Marien van Wijk. Begin dit jaar vroeg de wethouder de gemeenteraad nog om instemming met een krediet van € 250.000 voor de sloop van het pand, en van een gemeentelijk gebouw Van Santhorststraat 1-3 Stompwijk. Op die laatste plek moeten sociale woningen komen. Rouwendal stelt nu dat de gemeente ‘vooralsnog’ uitgaat van sloop van  het oude Dorpshuis. Herontwikkeling is echter ook mogelijk. Dat hangt af van het plan waarmee een ontwikkelaar komt. Het sloopkrediet was volgens de wethouder bedoeld voor onderzoeken voor sloop/behoud. Het ging dan onder andere om mogelijke aanwezigheid van asbest, flora en fauna. Nog voor de zomer wil de gemeente een tender uitschrijven voor de gronduitgifte Zustersdijk. Daaraan voorafgaand willen B&W de ruimtelijke uitgangspunten voor een ontwikkeling ter plekke, vaststellen.

Geen nieuwe vergunning nodig voor Akkerlust

De eigenaar van boerderij Akkerlust heeft geen nieuwe vergunning op basis van de Wet natuurbescherming nodig. Dat heeft de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) bepaald in een procedure die sinds 29 januari 2021 liep. Volgens de ODH is er geen sprake van vergunningplicht ook al zijn er op Akkerlust 360 dieren: rundvee, jongvee, schapen en paarden. Het bedrijf had een wijziging van de huidige vergunning aangevraagd vanwege mogelijke stikstofneerslag in Natuur-2000 gebieden. Uit berekeningen die voor de ODH zijn uitgevoerd blijkt dat de stikstofneerslag gelijk blijft of afneemt. Daarbij is met name gekeken naar het zwaarst getroffen natuurgebied: Kennemerland-Zuid in Overveen, op 25 kilometer afstand van de boerderij. Meegewogen is ook het effect bij vijf andere natuurgebieden: Meijendel-Berkheide (Wassenaar), Westduinpark&Wapendal (Den Haag), Solleveld&Kapittelduinen (tussen Kijkduin en Hoek van Holland), Coepelduynen (Katwijk), Nieuwkoopseplassen&De Haeck (Alphen aan de Rijn, Nieuwkoop, Woerden). Bij alle vijf waren de effecten heel gering.

Inloopbijeenkomst bebouwing Vlietland

De gemeente organiseert op woensdag 1 juni een inloopbijeenkomst over het plan om in het noordoostelijke deel van natuur- en recreatiegebied Vlietland 222 recreatiewoningen en een horecavoorziening te gaan bouwen. Dat wordt mogelijk gemaakt door het ontwerp-bestemmingsplan ‘Doorontwikkeling Vlietland Noord’ dat B&W ter inzage hebben gelegd. De inloopbijeenkomst vindt tussen 16.30 en 19.00 uur plaats in de hal van het Raadhuis in Leidschendam. U kunt binnen lopen wanneer u wilt.