Met ontzettend veel plezier kijken we terug op de jubileumavond van de Dorpsketting. Wat een feest van herkenning om al die toppers van de afgelopen jaren bij elkaar te zien. Van de allereerste winkeliers die het blad startten, tot de jongste generatie bezorgers. En van adverteerders van het eerste uur tot de stukkenschrijvers van nu. Ze waren er allemaal. En dat leverde prachtige gesprekken op.

Bij ontvangst in de hal van het Dorpspunt, vielen de bezoekers elkaar al in de armen. Sommigen hadden elkaar jaren niet gesproken en raakten niet uitgepraat. Meteen bij de entree van het feest werd hen gevraagd om op een strook papier te beschrijven wat De Dorpsketting voor hen betekent. Vervolgens nietten we die stroken aan elkaar tot een ketting. Deze vormde een prachtige versiering in de zaal.
Porren en prikkelen

Naast elkaar weer ontmoeten, zijn we het verleden, het heden en de toekomst van de Dorpsketting ingedoken. Oprichters van het eerste uur Let Belt en Leo Oliehoek gingen samen in gesprek over hoe dit bijzondere idee tot stand kwam.

De allereerste Dorpskettingen waren gebundelde advertenties van de lokale slijterij, groenteboer, kapper en fourniturenzaak. Dit waren vier enthousiaste ondernemers die graag hun aanbiedingen onder de aandacht brachten, maar dat stencilen en rondbrengen was best veel werk naast hun dagelijks werk in de winkels. Zo kwamen de jonge Geert Welp en Let Belt in beeld. In de geest van de jaren ’70 (denk aan de provo’s) zochten zij naar een spreekbuis voor hun ideeën. Een beetje porren en prikkelen, daar waren ze gek op. En Leo Oliehoek sloot zich maar al te graag snel bij hen aan.
Sappige anekdotes

Na een aantal uitgaven werd de Dorpsketting verrijkt met nieuws van de verenigingen van het dorp. Er was nu één blad waarin je het nieuws van álle verenigingen kon lezen. Het werd een echt verenigingsblad. Eentje waarin volop ruimte was om je mening te geven en voor een ander om daarop te reageren.

Dus zodra alle aangeleverde kopij was verwerkt, keken ze gauw hoeveel ruimte er was om hun mening over alles wat er in het dorp gebeurde op prikkelende wijze te beschrijven. En een gein dat ze daarin gehad hebben! In het gesprek tussen Leo en Let op de jubileumavond klonk dat plezier nog steeds door. Hun sappige anekdotes lieten de zaal bulderen van het lachen.
Elke week weer een prachtig kind
Vandaag de dag is het plezier in het maken er nog steeds, maar de redactie werkt ook stevig door om de ingestuurde kopij te verwerken. Met Dorpskettingen van soms wel 40 (!) pagina’s is het een flinke kluif. En toch bevalt de redactie iedere week weer van een prachtig kind. Op dinsdag zet de niet- en vouwploeg het blad in elkaar en brengen de bezorgers het blad bij de mensen thuis. En zo zijn ze deze week alweer aangekomen bij het 2.774e nummer! Dat is een ongelooflijke prestatie. En dat verdiende afgelopen zaterdag een groot applaus en gejoel van de zaal. De redactie en niet- en vouwploeg ontvingen natuurlijk bloemen en mochten in een speciaal ingericht winkeltje bij jonge ondernemer en dorpsgenote Nathasja Luk een ketting uitkiezen als aandenken aan dit jubileum.

Een breed beeld, met veel meningen
Vervolgens nam voorzitter van het bestuur José van Santen de zaal mee naar de toekomst. Zij liet zien hoe wereldwijd de grote techbedrijven steeds meer bepalen wat wij zien. Heb je ooit een keer op kattenfilmpjes gezocht, dan krijg je er ongetwijfeld veel meer te zien. Dat maakt dat je wel heel gericht informatie krijgt, maar helaas niet het brede geheel. De Dorpsketting is daar in het klein een positieve uitzondering op. Het blad gaat werkelijk over van alles. Van handbalkampioenschappen tot tuinaarde kopen bij de fanfare. En van een verdrietig overlijden tot een vrolijk carnavalsfeest. Dat betekent dat je als lezer misschien niet alles leest, maar dat je het wel meekrijgt. Je krijgt een breed beeld, met veel meningen. Dat is iets om te koesteren.
AI gebruiken om ons te helpen

En de nieuwste technieken met AI kunnen ons helpen om ervoor te zorgen dat de Dorpsketting van iedereen blijft. Er zijn mooie kansen te pakken. Bijvoorbeeld voor mensen die niet zo gemakkelijk kunnen schrijven, maar wel iets in de Dorpsketting willen zetten. Er zijn goede AI-hulpjes die hen kunnen helpen met schrijven. Zo blijven we het brede blad dat ons sterk maakt.
En natuurlijk gaat AI ons niet vervangen, want onze makers hebben veel dingen die AI niet heeft. Namelijk kennis van ons dorp, creativiteit, nabijheid én liefde voor hun vrijwilligerswerk. Zij kunnen inschatten of iets bij Stompwijk past of helemaal niet. Hun scherpe blik blijft onmisbaar. En datzelfde gold voor alle inzet van de mensen die deze avond aanwezig zijn. Die is onmisbaar gebleken en blijft dat ook in de toekomst.
Warme douche voor Leo Oliehoek

Tot slot hebben we Leo Oliehoek en zijn gezin in het zonnetje gezet. Al 55 (!) jaar is Leo betrokken bij de Dorpsketting. En zijn energie is nog onverminderd. Samen met echtgenote Petra en dochters Eva en Laura ontving hij een warme douche. Leo is een echte verbinder, als een ware Rolodex kent hij mensen in het dorp en brengt hij partijen samen. Daarnaast bedenkt hij samen met Petra vele creatieve ideeën, die hij ook nog daadwerkelijk voor elkaar krijgt. Die combinatie van denken én doen is een zeldzaamheid. Tot slot is zijn positieve manier van kijken een enorme bron van energie voor iedereen met wie hij werkt. Als Leo jou iets vraagt, dan doe je mee. Want hij weet je enthousiast te maken en je schouders er onder te zetten. De komende tijd gaat hij naast ander vrijwilligerswerk ook extra tijd besteden aan zijn gezin. Daarom kreeg hij een mooi afscheidscadeau om samen met Petra, kinderen en kleinkinderen op stap te kunnen gaan. Dochter Eva liet in een warme speech zien hoe de Dorpsketting verweven was met het hele gezin. Allerlei dorpsgenoten kwamen kopij thuis langs brengen en maakten een gezellig praatje met de meiden. En hoe zij zich betrokken voelden bij de leden van de redactie, in goede en in verdrietige tijden. Tot slot volgde een dik compliment voor hun beide ouders én een dikke knuffel.

55 jaar betrokkenheid geeft energie
Daarna was het vooral tijd om met elkaar bij te praten, herinneringen op te halen én weer nieuwe ideeën te bedenken. Want 55 jaar betrokkenheid in één zaal, dat geeft toch een berg energie! Daar gaat u meer van horen!
Tot slot willen wij graag onze sponsors bedanken voor hun mooie woorden, hun heerlijke producten en hun financiële steun. Veel dank aan stichting Vlietwensen, stichting Koepelfonds en Boon’s Dagmarkt Stompwijk. Jullie maakten ons jubileum nóg mooier!

José van Santen