Til er niet te zwaar aan           

 De carnaval is gelukkig weer voorbij.

Iedereen heeft haar of zijn masker weer afgedahaan,

om weer met beide benen op de grond te stahaan.

Heb begrepen dat er een hele mooie Carnavalsmis is geweest.

Onder Carnavaleske begeleiding van Pater Kortekaas,

koster Henk Granneman en Marianne Turk.

Prachtig optreden van The Old Princes in Harmony

onder professionele begeleiding van Dirigent Bram Soentjes.

organist Dennis en trompettist Stefan met hun sublieme

muzikale ondersteuning.

De kippenvel-stemmen van Sandra Paardekooper en 

uiteraard page Ingrid, prachtig.

De hele mooie stem van solist Marnix van Bemmelen,

wederom een een kippe…hanenvel-moment.

Achter de schermen heel hard gewerkt o.a. Nel Klyn,

Rienus en Fietje Odijk, Corrie en Antoon van Santen,

Lilia Klerks, Pedro Ammerlaan, Dion van der Burg,

De Nar zal ongetwijfeld een aantal namen vergeten zijn,

maar dat zal dan per ongeluk zijn gegahaan.

Prins Ruud de derde, Page Ingrid, Oppuh Wout,

Raad van Elf, de Koomers, kledingdames, fotografen, etc, etc. Super!

En…. misschien wel het allerbelangrijkste; U, als

kerkganger c,q, publiek. Van jong tot minder jong,

fantastisch dat jullie er in grote getale aanwezig waren!

Heb begrepen dat de vereniging er zeer vereerd mee was.

En ik, ik ben lekker weer de Toren in gegahaan,

naar mijn vriend, de Haan.

Ver van het dagelijkse leven vandahaan.

Til er niet te zwaar aan.

Carnaval, ik vond er weer helemaal niets aan.

De Nar

Redder in de nood……

Ooit was hij 46 jaar achtereen koster van de Stompwijkse Laurentiuskerk. Daarom wilde Adriaan Hilgersom vorige week nog één keer naar de carnavalsmis. Hij vond het geweldig, maar… de mis duurde wat langer dan gedacht. Iets té lang, althans naar de zin van de wachtende chauffeur van de speciale rolstoelbus. Hij maakte rechtsomkeer. Wie was de redder in de nood: Linda van Leeuwen. Zij deed deze spoedrit naar Zoeterwoude even tussen de bedrijven door. Topper. Kwam alles nog op zijn pootjes terecht.

Hartelijk bedankt, namens Adriaan Hilgersom

VrouwActief ….. februari

De laatste dinsdag van het Carnaval, feest in de Bles met de ouderen en aansluitend lekker eten en het aftuigen van Prins, Page en Raad van Elf. Altijd een leuk spektakel. Maar ondanks dat en het feestweekend waren er toch 40 vrouwen naar het Dorpspunt gekomen om lekkere aparte hapjes te maken onder de enthousiaste leiding van Maria van Santen en haar assistente, dochter Nalin. Zelf kon ik er nog niet bij zijn wegens herstel van een longontsteking, maar uiteraard heb ik wel informatie gekregen over deze gezellige avond.

Drie verschillende hapjes zijn er gemaakt: hartige groentesnacks, pannenkoekwafels en gezonde bonbons. De gezonde bonbons zorgden wel voor veel hilariteit, want ze werden gemaakt met pindakaas en dat geeft natuurlijk kleverige handjes. Al met al een reuze gezellige, nuttige en volgens zeggen ook lekkere avond, want de eigen gemaakte hapjes moesten natuurlijk wel geproefd worden.

Het recept van Maria’s pannenkoek wafels is eenvoudig en die deel ik hierbij zodat jullie dit thuis ook kunnen maken.


Pannenkoekwafels

Ingrediënten: 1 glas pannenkoekmeel, 2 eetlepels gebroken lijnzaad, ½ glas water, 1 eetlepel kokossuiker

Voeg alle ingrediënten samen en meng dit goed door tot een beslag

Schep 2 eetlepels beslag in het tosti-ijzer en bak dit bruin

Beleg de wafel met fruit en slagroom (of kwark)

Volgende maand op 12 maart komt er iemand van Groene Cirkel Bijenlandschap ons alles vertellen over bijen. Vele vrouwen hebben tenslotte dit jaar zelf een bijenhotel gemaakt en dan horen we misschien ook wat het nut hiervan is in onze tuinen of op het balkon.

Namens bestuur VrouwActief,

Ria Luiten

Stompwijk ’92 is op zoek naar een nieuwe voorzitter!

Na een mooie periode als voorzitter van het hoofdbestuur gaat Michel Guijt per mei 2024 afscheid van ons nemen. Dus is het bestuur van Stompwijk ’92 op zoek naar een opvolger.

Het betreft een brede functie  bij de grootste vereniging die ons dorp rijk is. Je hoeft niet vreselijk veel verstand te hebben van alle sporten. Het gaat er meer om:

·      Dat je mensen kunt motiveren,

·  Dat je met nieuwe ideeën kunt komen

·  En dat je de vereniging kunt vertegenwoordigen richting gemeente,

andere verenigingen etc.

Als je interesse hebt om eens met ons over deze rol te spreken horen we graag van je via email penningmeester@stompwijk92.nl

We horen ook graag van je als het niet zelf kunt doen, maar als je ons tips kunt geven over goede kandidaten (die wij dan zelf kunnen gaan benaderen).

Groet, Peter Verburg

Penningmeester Stompwijk ‘92

Jetty’s eettafel

Op zondag 4 februari was er een Jetty’s eettafel High Tea in combinatie met het Fanfare concert vanwege het afscheid van dirigent Richard Vrijhoef. Een mooie combinatie met veel enthousiaste gasten. Hierdoor is het schema wel enigszins aangepast en wordt de eerstvolgende Jetty’s eettafel op vrijdag 1 maart gehouden. Denise kookt met hulp van Gera en Jens. Er is gekozen voor een wortelmenu, zowel verwerkt in het voorafje (wortelcarpaccio met sinaasappel), het hoofdgerecht (nog even geheim voor jullie, maar heerlijk volgens mij) en zelfs in het nagerecht( wortelcake met ijs). Wortelen zijn een eerlijke gezonde groente met heel veel mogelijkheden dus. Ze zeggen altijd dat wortels eten goed is voor de gezondheid en speciaal voor de ogen door de hoeveelheid pro-vitamine  A. Maar ze zijn vooral erg lekker, zowel rauw als gekookt.

Nooit geweten, maar een leuk weetje dat ik jullie niet wil onthouden; Het geven van wortelen is een aloude traditie. Mensen deden elkaar vroeger op de kortste dag van het jaar, midwinter dus, een wortel cadeau, als symbool voor de natuurcyclus. De wortel wordt geassocieerd met vruchtbaarheid en groei. Tegenwoordig wordt er op sommige plaatsen in Nederland nog door buren een mooi versierde wortel aan elkaar cadeau gegeven als teken van vriendschap en verbondenheid. Een symbolische handeling die gemeenschapsgevoel en goede wil bevorderd. (Bron Wikipedia) Nu dat is juist wat Jetty’s eettafel wil bevorderen, het gemeenschapsgevoel door met elkaar aan tafel te gaan en je eens lekker te laten verwennen door een groep enthousiaste vrijwilligers. Opgeven kan vanaf nu via de Ouderensoos of de mail dorpspunt@stompwijk.nl.

De eerstvolgende Jetty’s eettafel hierna is op Goede Vrijdag 29 maart.  

Ria Luiten

Blesruiters kaarten

Let op kaartvrienden! Vrijdag 23 februari is het weer gezellig klaverjassen in de kantine van de Blesruiters. We starten om 20 uur. Kom op tijd en breng veel gezelligheid!

Ik ben benieuwd of we nu nog meer gezellige mensen mogen verwelkomen. Er zijn natuurlijk ook weer mooie prijzen te winnen, dus daar kan het niet aan liggen.

Ik wens jullie veel klaverjasplezier.

Nico Bolleboom

Potgrondactie Fanfare Juliana, zaterdag 9 maart!

De tuin is genoeg doorgewaaid deze winter. Tijd om voorbereidingen te treffen om de tuin weer klaar te maken voor het voorjaar en de zomer.

Zoals u van ons gewend bent, helpen wij u graag met het zomer klaar maken van uw tuin! Op zaterdag 9 maart komen wij vanaf 09:30 uur bij u langs de deuren om u te voorzien van verse potgrond en tuinaarde!

Die zware zakken worden dan gewoon tot in uw tuin bezorgd. Gemak dient de mens!

Naast het gemak van de bezorging sponsort u met uw aankoop natuurlijk ook de fanfare. Uw aankoop draagt er aan bij dat we ook in 2024 weer volop te beluisteren zullen zijn.

Wilt u zeker zijn van verse potgrond of tuinaarde, doe dan vooraf een bestelling. Dit kan door uw bestelling te e-mailen naar:

julianastompwijk@gmail.com of per telefoon, tel: 06-51023368.

Dan vernemen wij graag van u

– de hoeveelheid zakken potgrond en of tuinaarde,

– uw adres

– wanneer u wel thuis bent

Woont u in een zijstraat van de Dr. van Noortstraat/Stompwijkseweg of buiten de dorpskern, dan ontvangen wij zeker van u graag uw bestelling vooraf! Deze zakken worden dan door de bezorgdienst bij u bezorgd.

Alvast bedankt!

Muzikale groeten, Fanfare Juliana

Beste leden van de Soos,

Graag maken we jullie erop attent dat een aantal data die in de activiteitenkalender staan worden gewijzigd.

Het kaarten met Zoeterwoude, dat gepland stond op 7 maart , wordt verplaatst naar 14 maart, aanvang 14:00 uur in het Dorpspunt.

Ook de jaarvergadering, die gepland stond op 26 maart 2024, schuift een weekje door naar 2 april 2024.

Astrid Hilgersom, secretaris Ouderen Soos Stompwijk

Dorstie het Hert de mascotte van Stompwijk ’92!

Daar was dan het grote moment. Tijdens de finale avond van het ZZ-toernooi heeft iedereen kennis kunnen maken met de mascotte van Stompwijk ’92.

Kan het nog passender? Een prachtige mascotte voor de sportclub uit het dorp van “het dorstige hert”.

Dorstie is met kinderen en enthousiaste mensen op de foto gegaan en heeft veel knuffels en high fives gekregen!

Welkom Dorstie!! Wij zullen jou zeker nog vaker tegen gaan komen op onze mooie club.

Stompwijk ’92

Michel Guijt

Dauwtrappen voor vroege vogels (met ontbijt!)

De natuur lijkt van slag, het voorjaar is buiten zichtbaar én hoorbaar. Wilt u met Wijk en Wouden mee met een vroege dauwtrapwandeling? Genieten van de vroege ochtendrust, de natuur, de omgeving en het omgevende boerenland?


Trek dan de stevige stappers aan en meld u aan voor dit dauwtrappen op zaterdag 9 maart. We gaan vroeg van start. En ook deze keer mét ontbijt. We gaan, deels over gras en door weilanden, een mooie wandeling maken in de polder. U komt op plekjes waar u wellicht nog nooit bent geweest. Er zijn qua afstand twee opties: de korte route (ca. 5 km) en een wat langere (ongeveer 7,5 km).

Verzamelen is om 7.00 uur bij Jeu de Boer (Galgweg 5, 2391MV Hazerswoude) en gaan direct van start. Na de wandeling staat in de stal een landelijk ontbijt klaar. We denken dat rond 10.00 uur te beëindigen.

Aanmelden kan tot 6 maart a.s. op wijkenwouden.penningmeester@gmail.com
Belangrijk voor alle belangstellenden: vol  is vol. Dus meld u snel aan. Voor leden gratis, niet-leden betalen 5 euro. Kom zoveel mogelijk op de fiets! Kleed u goed aan en vergeet uw laarzen niet. Bij extreme weersomstandigheden gaat deze excursie niet door. Ieder die zich opgeeft krijgt in dat geval bericht.

Dorp van het dorstige hert