Toernieuws

thom van beek

Toernieuws Toerclub Stompwijk

Afgelopen zondag stond voor alle groepen de Wiekentocht op de keeskalender. De A en B gaan dan naar Kinderdijk en de C naar de Rottemeren. Bij de start was het grijs en mistig, maar gelukkig wel droog. Later brak af en toe de zon door. Om half 9 stonden zo’n 50 fietsers klaar voor deze mooie rit.

Met 8 man van de A1 reden we de rit naar Kinderdijk eens met de klok mee. Dat betekende dat we eerst naar de pont van Bergambacht reden, maar daarbij moesten we wel een paar hindernissen overwinnen. Bij Waddinxveen was het fietspad afgesloten en stond een omleidingsroute aangegeven. Aan het eind hiervan stuitten we echter op een groot hek dat in het weekend niet open gaat. Lekker handig! Gelukkig konden we met de fiets op de nek om het hek heen en onze route vervolgen. In Bergambacht bleek maar weer dat wanneer je een route tegengesteld rijdt je ineens heel andere dingen ziet. Ik was zelf even de weg en daarmee mijn oriëntatie volledig kwijt (dat vinden ze mooi hoor bij de A1). Ineens reden we tussen de kerkgangers die op weg liepen naar de mis. Ook zij keken ons wat verbaasd aan, waarschijnlijk wetende dat de weg eindigde bij de kerk. Na een rondje om de kerk kwamen we ze dan ook weer tegen. Via de bordjes vonden we de weg naar de pont met enige moeite alsnog. Daarna volgde de route door de polder die ons uiteindelijk bij de bekende molens bracht. Op de terugweg namen we de Pruimendijk van Alblasserdam naar de A16. Zeer toepasselijk in deze tijd van het seizoen, al ben ik vergeten te kijken of er ook echt pruimenbomen stonden. De Brienenoordbrug gingen we eens van de zuidkant over en daarna niet langs de Rotte maar richting Delft. Met z’n 5en gingen we daar naar de wielerronde om onze trainingsmaat Thom aan te moedigen. Op het korte rondje midden in het centrum reed hij bijna de stenen uit de straat en bovendien de concurrentie op achterstand (kwam ons bekend voor). Thom won uiteindelijk 2 van de 3 onderdelen en pakte daarmee de eindoverwinning. Toen waren wij al weer thuis met zo’n 115km op de teller.

Arno van Rijn

 

De B vertrok met z’n 11-en (9 mannen/ 2 vrouwen) naar Kinderdijk. Eindelijk kon deze fantastische klassieker weer gereden worden, nadat de 3 afgelopen edities wegens regen waren vervallen. Mijn voorgaande deelname dateerde zelfs vanuit 2007. Hoe bedoelt u “Waar blijft de tijd?”. Als voorproefje van het moois wat ons nog te wachten stond ging de route ook over de linkeroever van de Rottemeren, het mooie filiaal van Kinderdijk. Verderop reden we door

de mooie stadjes aan de IJssel respectievelijk Nieuwerkerk, Capelle (waar we via de brug de IJssel overstaken) en Krimpen. Vervolgens naar Krimpen aan de Lek waar we, met het veerpont, de oversteek maakten naar Kinderdijk. Jaap had hierna nog een korte Sight Seeing langs de, uit de mist opdoemende, molens in petto alvorens we arriveerden bij het café “De Molenhoek” voor de koffiestop (41 km op de teller). Vlak na ons arriveerden de A-groepen. Vanaf het terras, lekker aan de koffie met appelgebak zittende, konden we de toeristen, vanuit All over the World, aanschouwen die zich net als wij vergaapten aan het adembenemende vergezicht met de in totaal 19 molens. Deze zijn gebouwd rond 1740 en zijn nog steeds in de originele uitvoering. De UNESCO heeft de molens in 1997 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Nog eenmaal omkijkende werden de schoenen aan de pedalen geklikt voor de terugweg via de zgn. Moordrecht route. Deze voerde ons over de rivieren de Lek en de IJssel, elk via een veerpont. In Stompwijk aangekomen stond de route km teller op slechts 80 km. Om 13.00 uur weer thuis in Leiden met 102 km op de teller.

 

Hans Heemskerk

Op maandag hoorden we van zijn dochter dat onze fietsmaat Cees v.d. Meer, op de weg terug van zijn rit met de B, is gevallen met de fiets. Hij is met een gebroken heup opgenomen in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Namens het bestuur en zijn fietsmaten wensen we hem een voorspoedig herstel.

Aanstaande zondag 1 september gaan de A-groepen naar Noorden voor een rit van 85 km. De B gaat naar De Meije (85 km) en de C gaat naar Maasland voor 60 km. Vertrek voor alle groepen weer om 8.30 u vanaf het Klaverblad.