Marathon schaatsen

Afgelopen zaterdag zijn op de Amsterdamse Jaap Edenbaan de eerste wedstrijden van het seizoen 2021-2022 verreden. Het was voor veel bezoekers een soort reünie om elkaar na 600 dagen weer te ontmoeten na het verloren seizoen 2020-2021.

Alle vier de categorieën gingen van start. Als eerste dames B. Famke Minnee werd 1e voor Evi Gelling en Sanne van der Schaar. In deze wedstrijden maken veel jonge rijdsters voor eerst kennis met het marathon schaatsen. De kweekvijver dus. Daarna volgde dames Top. Irene Schouten won de massa sprint voor Ineke Dedden en Aggie Walsma. Irene Schoten is een klasse apart, ze probeerde alleen een rondje voor te pakken, helaas door vereende krachten lukte dat net niet maar won ze alsnog de eindsprint. Ook Tjlde Bennis ging in deze groep van start. Tjilde is gewisseld van team Mastermind  naar Palet Vastgoedonderhoud. Ze wist zich prima te handhaven en deed werk voor de kopvrouw Ineke Dedden. Ze finishte als 11e, prima toch.

Dan het vertrek van de heren Top, met drie sterken blokken aan de start met de Jumbo ploeg, Jillert Anema met Royal A ware en Hoolwerf-AB vakwerk. Ook de voorzitter van de Stompwijkse IJsclub, Christiaan Hoekstra, was van de partij, rijdend voor SportChalet Viehhofen. Een wat matte wedstrijd waarin de ploegen elkaar aftastte In de massa sprint was Sjoerd den Hartog de snelste (Jillert) voor Casper de Gier en Harm Visser (beide Jumbo). Hoekstra werd 22e. Snelste voorzitter van de IJsclub ooit. Klapper van de avond was de overwinning van Douwe Boonstra (GroeneHartSport) bij de heren B. Boonstra had als enige 2 ronden voor op het peloton, 9 rijders hadden 1 ronde voor. Een prachtige wedstrijd waarin alles samen kwam. Tactiek van de ploeg en natuurlijk een dominante winnaar. 2e Werd Jesse Vollaard en 3e Homme Jan de Groot.

Volgende wedstrijden zijn aanstaande zaterdag in Enschede. Start heren B om 17.30 uur, dames Top om 19.00 uur en heren Top om 20.15 uur.

Aad de Haas