* Wijkwandelingen
In navolging van de geslaagde serie wijkwandelingen van afgelopen jaar, gaat burgemeester Van Haersma Buma vanaf eind april weer wandelend door de wijken van Leidschendam Voorburg. Deze wandelingen staan in het teken van veiligheid; de burgemeester maakt zijn wandelingen met de wijkagent en enkele gemeentelijke medewerkers. Het gezelschap doet daarbij onder andere locaties bij scholen aan, hangplekken van jongeren, ´enge´ plekken en locaties met overlast door foutparkeren. De bedoeling van de wandelingen is problemen en onveilige plekken te signaleren, in ogenschouw te nemen en mogelijke oplossingen hiervoor in kaart te brengen. Inwoners kunnen invloed uitoefenen op de wandelroute van de burgemeester; zij worden uitgenodigd onder andere via internet locaties waar zij zich niet veilig voelen, te nomineren als ´enge´ plek. Deze locaties kunnen in de route worden opgenomen. Na de zomervakantie gaan de wijkwethouder en de burgemeester in het kader van de campagne Hart voor de Wijk de wijken bezoe ken. Ter voorbereiding van de wijkbezoeken vindt eerst overleg plaats met de wijkplatforms en de ´ambassadeurs´ van de campagne; zij zullen worden gevraagd onderwerpen en locaties aan te dragen die de aandacht van de bestuurders verdie nen, en zijn bij de bezoeken vertegenwoordigd. Ook individuele wijkbewoners kunnen suggesties doen. De vorm van de wijkbezoeken kan per wijk verschillen en wordt bepaald aan de hand van de gekozen onderwerpen. In de meeste gevallen zal een ronde door de wijk deel uitmaken van het programma. Mogelijk kan daar ook een huiskamerbezoek aan worden toegevoegd; als meer bewoners uit dezelfde straat een gezamenlijk probleem aankaarten waarover ze met de gemeente bestuurders willen praten, stellen zij hun huiskamer beschikbaar en nodigen het gezelschap uit om het probleem nader toe te lichten.
* Gemeente vraagt subsidie voor regeling kinderopvang alleenstaande ouders
Om armoede en sociale uitsluiting onder alleenstaande ouders in de bijstand tegen te gaan, heeft het ministerie van Sociale Zaken (SZW) de Regeling Kinderopvang en buitenschoolse opvang voor alleenstaande ouders in de bijstand (KOA) in het leven geroepen. De gemeente Leidschendam/Voorburg heeft de afgelopen jaren steeds gebruik gemaakt van de mogelijkheden die deze regeling biedt om de alleenstaande ouders vanuit de bijstand sneller aan het werk te helpen. Hiervoor heeft zij jaarlijks een subsidieaanvraag bij SZW ingediend. Ook dit jaar heeft het college besloten opnieuw een beroep te doen op deze regeling. Overigens zal de gemeente dit jaar waarschijnlijk voor het laatst subsidie aanvragen in het kader van de KOA. Het ligt namelijk in de lijn der verwachting dat deze regeling per 1 januari 2005 vervangen wordt door de Wet basisvoorziening kinderopvang (WBK). Daarbij wordt de KOA volledig geïntegreerd in deze nieuwe wet. Voor meer informatie over dit onderwerp: team Communicatie, Martin Warmerdam, telefoon (070) 300 9019, e mail m.warmerdam@leidschendam voorburg.nl.
* Belangrijke punten van de conformlijst
Op de conformlijst van het college van burgemeester en wethouders staan wekelijks diverse zaken die geen plenaire bespreking in het voltallige college vergen. Een wethouder bereidt een besluit voor en informeert de overige leden van het college via de conformlijst. Door instemming met de conformlijst wordt het besluit vervolgens door het college bekrachtigd. De stukken van de conformlijst zijn openbaar. Meer informatie over de stukken is ook te verkrijgen via Team Communicatie. Deze week staat onder andere op de conformlijst: Controles veendijken. Naar aanleiding van droogteproblemen en de dijkdoorbraak in Wilnis vorig jaar hebben raadsleden vragen gesteld in de commissie Openbaar Gebied over extra schouwen en maatregelen aan de veendijken in Leidschendam Voorburg. Het college laat weten dat alle betrokken waterschappen en hoogheem raadschappen de dijken hebben geïnspecteerd, waarbij geen acute problemen zijn geconstateerd. Waterschap Wilck en Wiericke heeft extra inspecties gehouden van onder andere de boezemkaden langs de Vliet, de Stompwijksevaart en de Nieuwe Vaart; hieruit bleek dat tweehonderd meter dijk langs de Nieuwe Vaart niet voldeed aan de eisen van het waterschap en ongeveer 25 meter waterkering langs het Wilsveen instabiel was. Deze waterkeringen zijn uit voorzorg verbeterd.