Een aantal bewoners van de Dr. van Noortstraat heeft de gemeente gevraagd snel maatregelen te nemen om de verkeersoverlast in het dorp te beperken. Veel bewoners klagen over het feit dat ’s morgens vroeg, vaak al 5.30 uur en dit zes dagen per week tot laat in de avond , vrachtwagens en tractoren lawaai en trillingen veroorzaken, als gevolg waarvan zij uit hun slaap worden gehouden. Zij wijzen de gemeente op de schadelijke effecten van herrie op de gezondheid. Vooral in de Dr. van Noortstraat is de afgelopen jaren aan veel woningen schade ontstaan die in verband kan worden gebracht met de trillingen die het vrachtverkeer veroorzaakt. Het aantonen van een oorzakelijk verband tussen trillingen en schade was tot dusver moeilijk, maar uit onderzoek dat de bewoners recentelijk hebben laten verrichten blijkt, dat de norm voor wat betreft de trillingen ruimschoots wordt overschreden. Het zware vrachtverkeer brengt ook het dorp Stompwijk als zodanig schade toe: het wegdek vertoont op veel plaatsen verzakkingen als gevolg van het zware verkeer of van de provisorische wijze waarop het kapotte wegdek doorgaans wordt gerepareerd, wat afbreuk doet aan de beeldkwaliteit van het dorp. Het lawaai en de trillingen maken het voorts onmogelijk de overigens aangename buitenruimte van het dorp te beleven. Niet voor niets ziet men er bij zomers weer opvallend weinig mensen aan de straatkant buiten zitten. Veel bewoners zijn de aanhoudend ernstige verkeerssituatie beu. Sommigen hebben hun woningen te koop gezet of hebben verhuisplannen. Al geruime tijd staat een relatief groot aantal woningen in de Dr. van Noortstraat te koop. Het uitblijven van kopers heeft ongetwijfeld te maken met het grote verschil tussen de hoge vraagprijs en de lage kwaliteit van het wonen aan de Dr. van Noortstraat en is weinig bevorderlijk voor de noodzakelijke doorstroming op de woningmarkt in Stompwijk. Daarnaast heeft de ernstige verkeersoverlast in het dorp geleid tot spanning tussen bewoners, transportondernemingen en grondbedrijven. In de afgelopen jaren hebben individuele bewoners ondernemers over het door hen veroorzaakte probleem aangesproken. Dergelijke contacten hebben in de regel weinig tot niets positiefs opgeleverd; in sommige gevallen zijn zelfs nare toestanden ontstaan die er volgens de bewoners op wijzen ‘dat in Stompwijk sprake is van een verharding van de onderlinge verhoudingen en een bedreiging van de sociale cohesie’, aldus de bewoners in een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders.
Weliswaar wordt in het kader van de Gebiedsvisie gewerkt aan plannen voor een rondweg, maar deze weg zal zeker de eerstkomende jaren niet worden gerealiseerd. Het is zelfs denkbaar dat de rondweg er nooit zal kunnen komen, omdat de aanleg ervan en de bouw van enkele landhuizen in het tussengebied dat daardoor zal ontstaan impliceren dat buiten de door de provincie Zuid Holland vastgestelde ‘rode contouren’ zal worden gebouwd. Wellicht ook zou, bij een positief besluit van de provincie, door natuurbeschermingsorganisaties bezwaar tegen het rondwegplan kunnen worden aangetekend, als gevolg waarvan de aanleg van de weg vele jaren vertraging zal oplopen. De verkeersproblemen zullen in dat geval nog jaren aanhouden en dat vinden de bewoners onaanvaardbaar.
Ook het plan dat de gemeente op dit moment zelf maakt voor de aanpak van de verkeersproblemen in Stompwijk zal volgens de bewoners op de korte termijn geen soelaas bieden, omdat de gemeente heeft laten weten het verkeersprobleem slechts in zeer beperkte mate te willen oplossen. ‘De ambitie van de gemeente op dit punt is al jaren veel te laag’, aldus de bewoners. Zij dringen dan ook aan op het nemen van de volgende maatregelen:
1. Verplaats de activiteiten (niet de bedrijven zelf) van loon en transportbedrijven die zijn gevestigd aan de Dr. van Noortstraat, Stompwijkseweg en zijstraten naar een door de gemeente aan te kopen terrein langs de N206.
Tractoren en vrachtwagens zijn in veel gevallen niet per se gebonden aan hun ‘thuishaven’. Instructies, opdrachten, informatie en wijzigingen in de planning zouden ook op bijvoorbeeld telefonische wijze (via het mobieltje) aan de chauffeurs kunnen worden verstrekt. In gesprekken die wij met bedrijven hebben gevoerd, is ons gebleken dat veel bedrijven wel van hun huidige locatie zouden willen verhuizen omdat zij zich beknot voelen in hun bewegingsvrijheid. Met deze maatregel zou aan dit gevoelen bij ondernemers tegemoet kunnen worden gekomen.
Voordelen: een groot deel van het dagelijks zwaar verkeer zal uit Stompwijk worden geweerd en de bedrijven kunnen, omdat ze ’s morgens in één ruimte verkeren, meer contact met elkaar hebben en zodoende wellicht zakelijk voordeel uit deze situatie halen. Ook hoeven de bedrijven met hun materieel niet meer over de hobbelige weg, waarvan ze naar eigen zeggen enorm veel schade oplopen.
Uiteraard moet worden gezorgd voor een goede beveiliging van het terrein. Vanuit een loods op het terrein zouden de loon en transportbedrijven ’s morgens het werk kunnen verdelen. De werknemers komen met wat voor vervoer dan ook naar hun werk en als ze naar het hoofdkantoor in Stompwijk moeten komen, dan doen ze dat op een ander vervoermiddel dan de trekker.
2. Het instellen van een verbod voor vrachtwagens op de Dr. Van Noortstraat/Stompwijkseweg met ontheffingsmogelijkheid.
Bij de sluis in Leidschendam geldt reeds een dergelijk verbod: er mogen alleen vrachtwagens overheen waarvoor een ontheffing is aangevraagd en verleend. Op die manier kan vrachtverkeer dat op de Damlaan moet zijn toch de sluis passeren. Een dergelijke maatregel zou ook in Stompwijk kunnen worden toegepast. Een deel van het vrachtverkeer dat nu door het dorp rijdt, heeft er niets te zoeken en gebruikt het dorp alleen als sluiproute. Via een vergunningensysteem zou dit deel van het vrachtverkeer geweerd kunnen worden. Tuinders, transportbedrijven e.d. zouden simpelweg een vergunning kunnen aanvragen en Stompwijk zou in dat geval alleen nog met bestemmingsvrachtverkeer worden geconfronteerd. Het is een maatregel die weinig kost en snel uitvoerbaar is. In elk geval kan veel sluipvrachtverkeer ermee worden tegengegaan.
3. Verbied het tractoren voor 6.30u en na 23.00u door het dorp te rijden.
Het is helemaal niet nodig om s morgens om 6 uur met een tractor op het werk te komen om vervolgens aan de koffie te gaan. Evenmin is het nodig ’s avonds laat naar de thuisbasis terug te keren
Het zou veel overlast besparen als het woon werkverkeer niet per tractor maar per regulier vervoermiddel zou worden uitgevoerd.
4.Maak van de Dr. Van Noortstraat een 30 km zone.
Een goedkope maatregel die met het plaatsen van een bord gerealiseerd zou kunnen worden. Deze maatregel wordt op veel plaatsen in het land toegepast, waaronder in nieuwbouwwijken. Bij een goede handhaving van de binnen een dergelijke zone vigerende regels zou Stompwijk van veel trillingen en herrie verlost zijn. Qua verkeersaanbod verschilt de Dr. Van Noortstraat weinig van de Meerlaan, waar vorig jaar een 30 km zone is ingesteld.
5. Het instellen van een milieuzone voor vrachtwagens.
In een aantal gemeenten (w.o Amsterdam) worden gebieden aangewezen waar vuile vrachtwagens worden geweerd en dus alleen nieuwe en schone wagens mogen komen. Wellicht zou via een dergelijke maatregel een deel van het vrachtverkeer passage van Stompwijk kunnen worden ontzegd.
6. Het wijzigen van de bewegwijzering.
Wellicht zou in de gemeente de bewegwijzering zodanig kunnen worden gewijzigd, dat vracht en sluipverkeer niet langer in de richting van Stompwijk worden gedirigeerd. Een dergelijke maatregel zou kunnen bijdragen tot een vermindering van de verkeersintensiteit op de Stompwijkseweg en de
Dr. van Noortstraat.
Een exemplaar van het Actieprogramma Stompwijk urgent is verkrijgbaar bij ondergetekende (5801014) of bij Sylvia Zondag (5804888).
Jos Teunissen