Museum ‘De Bommelzolder’ in Zoeterwoude verhuist dit najaar naar Groenlo. De collectie over Olivier B. Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes krijgt dan onderdak in het in aanbouw zijnde themapark “Bommelwereld’, dat over een halfjaar wordt geopend. In verband hiermee gaan de gaan de deuren van de Bommelzolder op 1 juni a.s. definitief dicht.
Bezoekafspraken kunnen nog tot dat tijdstip worden gemaakt.
Met de naderende verhuizing gaat een wens van ‘museumbaas’ Pim
Oosterheert en zijn vrouw Marian in vervulling: op de nieuwe locatie zal het werk van Marten Toonder (1912-2005) ook op langere ter
mijn onder de aandacht worden gebracht van een groot publiek.
Toonder begon met zijn verhalen als krantenstrip in meerdere dag
bladen van 1941 tot 1996. Uitgeverij De Bezige Bij gaf de verhalen
later in een miljoenenoplage uit onder de naam Bommelsaga.
Toonder was ook de schepper van de verhalen van Panda, Kappie en koning Hollewijn. Museum De Bommelzolder aan de Weipoortseweg 33 werd op 13 juni 1998 geopend door Eiso Toonder, de oudste zoon van Marten. Het initiatief ging uit van Pim Oosterheert, die van jongs af aan werd gegrepen door het werk van Toonder. Mede door zijn toedoen wordt Toonder’s oeuvre als tekenaar en schrijver als Nederlands cultureel erfgoed beschouwd. Tal van woorden en uitdrukkingen van Toonder zijn onderdeel geworden van ons dagelijks taalgebruik, denk aan minkukel en zielknijper tot verzin een list, een eenvoudige
doch voedzame maaltijd en als je begrijpt wat ik bedoel.
Oosterheert en zijn medewerkers presteerden meer dan het geven
van rondleidingen in het kleine museum. Ze schreven meerdere boe
ken over het werk van Toonder. Voorts organiseerden ze exposities,
beurzen en presentaties. Het minimuseum had een eigen tijdschrift
met als titel ‘Fijne Trillingen’, waar in schrijvers hun opvattingen over
de Bommelsaga konden delen. Van groot belang was het verschijnen van het ‘Bommellexicon’, een soort verklarend woordenboek met meer dan 5000 lemma’s, waarin het werk van Toonder, met name woorden en teksten van de 177 verhalen tellende Bommelsaga, nader wordt geduid en uitgelegd. Deze uitgave werd een stimulans voor velen om de verhalen te analyseren en er artikelen aan te wijden of boeken over te schrijven. In z’n denkbeelden is Toonder beïnvloed door de psychiater Jung, de Tao van de Chinese denker Lao Tse, en de Keltische mythologie.
Hoogtepunt voor Marian en Pim was hun bezoek in 1998 aan Toonder in Ierland, waar hij tussen 1965 en 2000 heeft gewoond. Marten Toonder ontving meerdere literaire prijzen, maar de P.C. Hooftprijs kreeg hij nooit, ondanks pleidooien van onder anderen Jan Wolkers en Gerard Reve. Wolkers heeft later om die reden zelf de prijs geweigerd.
Jack Luiten