MARATHONSCHAATSEN

Het marathonseizoen is afgelopen zaterdag geopend met een Gewestelijke wedstrijd op de Haagse Uithof. Bij de dames aan de start, Mariska Scholtes en Judith de Haas. Mariska heeft de zomer gebruikt om conditie op te bouwen en dat kwam er zaterdag uit met een keurige 7e plaats. De eerste punten in haar nog jonge marathoncarrière. Proficiat. Judith reed haar eerste marathon voor het gewest. Ze wist zich prima te handhaven met een 9e plaats en reed eveneens naar de eerste punten in haar nog jonge marathon loopbaan. Van harte.
Woensdag a.s. gaat in Alkmaar het nieuwe seizoen voor de landelijke rijders van start. Twintig wedstrijden voor de felbegeerde cup staan op het programma. Daarnaast zijn er zes wedstrijden voor de Greenery Six, het NK op kunstijs, het Open NK natuurijs op de Weissensee, de 200 km alternatieve elfstedentocht eveneens op de Oostenrijkse Weissensee en de 200 km alternatieve elfstedentocht in Finland. Dit is het volledige programma. Nog afgezien van de verwachte strenge winter in Nederland. Insiders verwachten een net zo’n koude winter als de zomer warm was. Nou schaatsliefhebbers, dan kunnen we na 7 jaar de enige echte Friese Elfstedentocht rijden. Dit zijn mooie dromen. Terug naar onze mannen in het peloton. Hoewel Martijn van Es met Mariska in Zoeterwoude woont, is hij voor mijn gevoel nog steeds Stompwijker. Het maakt mij niet uit van welke burgemeester hij een erepenning krijgt als hij de Elfstedentocht wint. Wellicht wat voorbarig, maar niet onmogelijk, Martijn is gegroeid in het afgelopen seizoen. Hij heeft het naar de zin en Mariska verzorgt hem goed en dat is belangrijk voor topsporters. Martijn blijft bij de PGM ploeg met als nieuwe ploegmaats de Gebr. Switser uit Katwijk en Martijn Bovenmars uit Zwolle. Theo Vergeer uit Warmond blijft ploegleider. Een jonge ploeg die zeker de potentie heeft om een paar wedstrijden te winnen. Joost Juffermans blijft ook bij dezelfde ploeg als vorig jaar. AA drinks is de hoofdsponsor en als cosponsor Dasia Sport. Ploegleider is Erwin van Griek. Als ploegmaats de van het langebaan schaatsen afkomstige 25 jarige Jelmer Beulenkamp. Jelmer reed bij de EK en WK ploeg in 1998 en nog een keer bij het EK in 2001. Ook een nieuwkomer in de ploeg is Jeroen Dunnewind. Jeroen komt over van de B rijders en rijdt zijn eerste seizoen bij de A rijders. En Lars Hogeboom uit Roelofarendsveen. Hogeboom won vorig jaar een wedstrijd en eindigde als 13e in het algemeen klassement. Bijzonder verheugend is dat de Stompwijkse zakenman Marco Lexmond met zijn bedrijf Intercarparts.nl een ploeg met A rijders sponsort. Vorig jaar was Intercarparts.nl nog cosponsor bij de PGM ploeg. Maar het bedrijf heeft nu de wens om met een eigen ploeg uit te komen verwezenlijkt. De rijders zijn Rudi Groenendaal uit Groningen, Casper Helling uit Ooij en Jorn Gorter uit Edam. Ploegleider is Dirk Uittebogaard. Uiteraard een prima ontwikkeling voor de Stompwijkse schaatsport en ik wens Marco met de Intercarparts ploeg veel succes.
Tot slot nog een berichtje over Cees Juffermans. Cees, ik heb het nu over shorttrack, heeft afgelopen zomer een succesvolle operatie ondergaan aan zijn schouder en voet. Thans traint Cees in Frankrijk bij de Franse Kernploeg. Daar zijn meer faciliteiten om te trainen en wat wellicht nog belangrijker is, er is meer competitie in de trainingen niet alleen van de Franse shorttrackers maar ook rijders uit Oost Europa. Een Nederlandse Shorttrackkernploeg ontbreekt. Ook had Cees een uitnodiging om in de VS te komen trainen, maar de keuze is naar Frankrijk gegaan. Dat is nl. toch wat dichterbij moeder Joke. De eerste marathon wedstrijd is as. woensdag in Alkmaar. Deze wedstrijd telt niet mee voor de cup. Zaterdag as. begint het echt op de Jaap Edenbaan in Amsterdam voor Dames A en B rijders. Start om 19.30 uur.

Aad de Haas