Foto s Voorburgse boerderijen

Amsterdams fotograaf kiekt Voorburgse boerderijen

Een van de meest in het oog springende vondsten van de tentoonstelling over de Voorburgse boerderijen zijn de prachtige zwart wit opnamen, die rond 1910 werden gemaakt door de fotograaf Bernard Eilers (1878 – 1951). Dankzij het Amsterdams Gemeentearchief konden deze unieke opnamen worden opgenomen in de tentoonstelling.
Bernard Eilers is in het eerste kwart van de twintigste eeuw een van de meest voor aanstaande fotografen in Nederland. Hij maakt portretten, experimenteert met kleurenfotografie en is zeer begaafd op het gebied van reproductietechnieken. Het zwaartepunt in zijn vrije werk betreft Amsterdam en plaatsen in Nederland. Daar naast krijgt hij opdrachten van bedrijven en maakt hij foto’s voor geïllustreerde bladen en tijdschriften.
Op een lantaarnplaatje van boerderij Overburg, dat Eilers gebruikt bij een van zijn lezingen in de jaren dertig, staat de volgende tekst:
*Meer binnenwaarts komen we op het oude, helaas verdwenen domein van alle prominente Haagse schilders, langs de Broeksloot te Voorburg. Aanééngerijt stonden hier de boerenerven, waarvan we bij één een doorkijkje nemen.

Naast de boerderij op genoemd lantaarnplaatje fotografeert Eilers diverse andere boerderijen en erven in Voorburg. Sommige van deze foto’s zijn met zekerheid te lokaliseren, zoals Oostenburg, Overburg en Noordenburg, bij andere is het gissen naar de juiste lokatie. De foto’s zijn, samen met veel schilderijen en tekeningen van Voorburgse boerderijen, nog tot begin december in het museum te zien. Vaak vereeuwigd, veel verdwenen: boerderijen in Voorburg t/m 7 december.

Museum Swaensteyn, Herenstraat 101, 2271 CC Voorburg