Romeinen

Romeinen, Romeinen, Romeinen: Expositie voor kinderen in Museum Swaensteyn

Op zaterdag 8 november zal de Romeinse soldaat Martinus (Sint Maarten), een paar dagen voorafgaand aan de traditionele lampionnenoptocht op 11 november (de dag van Sint Maarten) in Museum Swaensteyn de uitgebreide Romeinse zaal heropenen. In de onderkasten van de bestaande vitrines is een speciale op kinderen gerichte expositie gerealiseerd, waarbij de nadruk ligt op het zelf doen. Zo kan er geschreven worden op een Romeins wastafeltje, geluisterd worden naar een spannend spookverhaal en een Romeins gewelf worden nagebouwd. Je kunt zelfs ruiken hoe het tweeduizend jaar geleden op straat in een stadje als Forum Hadriani (de Romeinse voorloper van Voorburg) rook! In de zaal wordt ook een korte film getoond over de geschiedenis van Forum. Een maquette van een woonhuis laat zien hoe de lokale pottenbakker leefde en werkte in. De uitbreiding van de Romeinse zaal werd onder andere mogelijk gemaakt door een bijdrage van de gemeente, het Koepelfonds en de Stichting Monument M.A.C./Forum Hadriani. Vanaf zondag is de uitgebreide zaal natuurlijk gewoon te bezichtigen tijdens openingsuren (woensdag tot zondag 13.00 tot 17.00 uur).

Brochure Forum Hadriani
De hernieuwde zaal valt samen met de uitgave van een uitgebreide brochure over Forum Hadriani, uitgegeven door de Archeologische Werkgroep Leidschendam/Voorburg. Hierin is de beknopte geschiedenis van Forum Hadriani en het archeologisch onderzoek naar deze stad te lezen.