MARATHONSCHAATSEN

Afgelopen weekend zijn er twee wedstrijden voor de Essent Cup verreden. Zaterdag in Groningen won de Fransman Cedric Michaud met een magistrale eindsprint voor Jan Maarten Heideman en good old Frans de Ronde. Het peloton bleef gesloten waardoor een massale aankomst. Zondagmiddag was Heerenveen aan de beurt. Hier gebeurde meer. In de 40e ronden namen acht rijders een ronde voorsprong. Alle favorieten waren daarbij aanwezig. Na de sprint van het peloton, gewonnen door Yoeri Lissenberg, was het een kat en muis spel over nog 10 ronden extra. Michaud deed verschillende uitvallen maar werd terug gehaald. Miel Rozendaal was uiteindelijk de slimste door op het juiste moment de demarreren. Hij won met grote voorsprong voor Cedric Michaud en Roel van Hest. Heideman staat nu 1e in het klassement. Bij de dames won zaterdag Jenita Hulzebosch Smit voor Sandra de Ronde en Marjanne Smit.. Zondag verraste Petra Grimbergen het peloton door de eindsprint te winnen van de gevestigde orde. Petra reed dit wekend weer voor het eerst mee na een langdurige blessure. 2e werd Wieteke Kramer en Jenita Hulzebosch. Hulzebosch staat nu 1e in het Klassement. Joost Jufermans reed beide wedstrijden goed. Zaterdag eindigde hij in de hectische eindsprint als 15e en zondag als 14e in het peloton en 22 in de einduitslag. Joost gaat zich steeds beter handhaven in dat gedrang van de eindsprint. Martijn van Es bleef zaterdag thuis. Twee wedstrijden in een weekend was teveel van het goede na de opgelopen griep. Zondag in Heerenveen reed hij zijn rondjes om weer wedstrijd ritme op te doen maar was duidelijk nog niet de oude. Margreet Merbis reed zaterdag soepel mee in de wedstrijd. Ze kan de tempo versnellingen goed aan en wist als 15e te eindigen. Zondag bleef ze thuis. Mariska Scholtes krijgt veel plezier in de Van Vliet cup. Ze wist zich wederom prima te handhaven en eindigde als 3e. Deze keer een mooie bos chrysanten mee naar huis.Als volgt staan de volgende wedstrijden op het programma: vrijdag de Van Vliet Cup, start om 22.00 uur voor de jeugd. Zaterdag op de Haagse Uithof om de Uithof Cup, en dat mag u als schaatsliefhebber beslist niet missen, de wedstrijden voor de landelijke rijders. De start is om 18.30 uur voor de B rijders daarna de Dames en A rijders. Uiteraard dan aan de start Martijn van Es en Joost Juffermans. Maandag de 17e zijn er vervolgens weer de gewestelijk wedstrijden.

Aad de Haas