Marathonschaatsen

MARATHONSCHAATSER 37E IN DEN HAAG
JOOST JUFFERMANS: “IK HOOR IN DE TOP 20 THUIS”

DEN HAAG/STOMPWIJK
Marathonschaatser Joost Juffermans (27) heeft zijn goede klassering van anderhalve week geleden niet kunnen herhalen. De Stompwijker eindigde afgelopen zaterdag op de 37e plaats in de massasprint in Den Haag. Toch was de sterke rijdende Juffermans wel degelijk bij diverse vluchtpogingen betrokken. Plaatsgenoot Martijn van Es (26) en Hagenaar Sandor Stuut, hooggeklasseerd in het jongerenklassement, vielen uit.
De schaatsmarathon in de Uithof was de vijfde wedstrijd in de Essent Cup. Deze energiemaatschappij is de hoofdsponsor van de competitie die uit twintig mara thons bestaat. De bijna 100 rijders strijden jaarlijks om het zogenaamde oranje schaatspak en een flinke smak geld. Bovendien is er nog een klassement voor de beste sprinter en één voor de beste jongere. Deze schaatsers zijn aan een groene of witte outfit te herkennen. De dames en de wat mindere goden, B rijders genoemd, schaatsen voor dezelfde pakken. A rijder Joost Juffermans eindigde vorig jaar op de 20e plaats. Tijdens elke wedstrijd vallen punten te verdienen. De winnaar krijgt 25 punten en de nummer 20 maar één. Joost Juffermans eindigde op 8 november op een verdienstelijke 15e plaats in Heerenveen. Met deze prestatie is de Stomp wijker naar de 30e plek in het algemeen klassement gestegen. Juffermans moet nog tien plaatsen klimmen om aan zijn doelstelling te voldoen. “Ik hoor in de top 20 thuis”, aldus de Stompwijker. Plaatsgenoot Martijn van Es gokt op een plaatsje in de middenmoot. De Haagse marathonrijder Sandor Stuut staat nu op derde plaats in het negen schaatsers tellende jongerenklassement.
De omstandigheden in de Uithof waren afgelopen zaterdag absoluut niet in het voordeel van de rijders. Het ijs was zwaar en ook de temperatuur in de vrijwel overdekte schaatshal was met 8º C vrij hoog. “Het wordt zeker geen makkelijke wedstrijd. Twee of drie graden is ideaal. In Heerenveen hebben ze wel technische middelen voor de ideale temperatuur op de ijsbaan.”, aldus Juffermans. Ondanks de matige omstandigheden ging de Stompwijker wel degelijk sterk van start in de 100 ronden (40 km in totaal) tellende marathon. Na acht rondjes reden 10 schaat sers onder aanvoering van de Fries Jeroen de Vries weg uit het peloton. Joost Juffermans bevond zich ook in de kopgroep die al snel 10 seconden pakte. Deze voorsprong stond gelijk aan meer dan een kwart ronde. Gelderlander Jan Maarten Heideman, koploper in het algemeen klassement, liet de rijders hun gang gaan. Geen enkele schaatser vormde voor hem een bedreiging. Toch kon de kopgroep geen volle ronde voorsprong nemen. In de 20e ronde pakte het peloton de rijders weer terug. Wanneer de kopgroep weer achteraan het peloton had kunnen aan sluiten, hadden de rijders voor de winst mogen afsprinten. De Nederlandse schaatsbond (KNSB) voerde deze regel jaren geleden in om de wedstrijden wat spannender te maken. Datzelfde gold voor de tussensprints die om de 25 rondes gehouden worden. Het publiek wil immers graag vluchtpogingen zien. De bijna 1000 toeschouwers werden afgelopen zaterdag op hun wenken bediend. Het regende vluchtpogingen, waarbij vooral Joost Juffermans, Jeroen de Vries en Kurt Wubben uit Pijnacker betrokken waren. Deze drie rijders maakten de koers levendig. Na 60 rondes sprong de Stompwijker weer mee met een ontsnapping, maar deze vluchtpoging was geen lang leven beschoren. Ook een derde aanval in de slotfase werd afgeslagen.
Het publiek kreeg dus een massasprint voorgeschoteld. Jan Maarten Heideman klopte de Fransman Cédric Michaud en Erik Hulzebosch. Heideman pakte afge lopen zaterdag de 47e zege op kunstijs en evenaarde daarmee het record van de legendarische Richard van Kempen. Joost Juffermans speelde geen rol van bete kenis in de sprint. Met zijn 37e plaats bleef hij met lege handen en duikelde hij naar de 34e plek in het algemeen klassement. Sandor Stuut kon het peloton na 83 rondes niet meer volgen. Ondanks luide aanmoedigingen van zijn vele fans staakte de Hagenaar twee minuten later de strijd. Daardoor zakte hij twee plaatsen en staat hij nu vijfde in het jongerenklassement. Stuut staat 40e in het algemeen klasse ment. Martijn van Es haalde net als in de voorgaande vier wedstrijden geen punten. Ondanks de 37e plaats hield Joost Juffermans de moed er in. “Ik heb goed gereden en veel aangevallen. De eerste vluchtpoging was kansrijk, omdat geen enkele rijders hooggeklasseerd was. In de eindsprint heb ik gewoon pech gehad.” Komende zaterdag staat de marathon van Assen op het programma. Misschien heeft Juffermans dan meer geluk.

Uitslag Dames: 1. Petra Grimbergen (Heerenveen); 2. Linda Verdouw (Oudewater); 3. Daniëlle Bekkering (Overijssel).
B rijders: 1. Martin Jansma (Drenthe); 2. Bob de Vries (Friesland); 3. Jeroen Scheffer (Beverwijk).

door Hans Beukema