JOOST JUFFERMANS 7e IN ASSEN

Afgelopen zaterdag is op ijsbaan de Smelt in Assen de 7e wedstrijd om de Essent cup verreden. Een levendige wedstrijd op het door hoge temperaturen week geworden ijs. Halfweg de wedstrijd vormde zich een kopgroep van 19 rijders waarbij alle kopmannen van de ploegen vertegewoordigd waren. Ook Joost Juffermans was daarbij. Na de afsprint van het peloton moesten er nog 10 ronden worden gereden om de winst van de wedstrijd. Deze laatste 10 ronden zijn altijd een zenuwslopend gebeuren. Wat moet je doen als rijder: Demarreren met de kans dat je wordt teruggehaald en geen kans meer op de eindoverwinning? Of blijven zitten en hopen op een goede eindsprint? het blijven lastige vragen. In Assen demarreerde eerst Jeroen de Vries, vervolgens Rob van Meggelen en toen Henk Angenent. Telkens werden ze teruggehaald door de knechten van Jan Maarten Heideman. Er volgde een fenomenale eindsprint in het voordeel van de Fransman Michaud gevolgd door Roel van Hest en Jan Maarten Heideman. Heideman blijft leider in het klassement gevolgd op 12 punten door Michaud. Joost Juffermans had in de auto goed geluisterd naar schaatsprofessor Theo Vergeer; meer je lange nek uitsteken Joost, kijk over de ruggen van collega’s heen en zie wat er gebeurt in de wedstrijd. Joost zat bij de juiste ontsnapping en ging met 17 andere rijders de laatste 10 ronden in. Hij hield zich rustig en dat pakte goed uit, sprintte mee met de top van Nederland en finishte uitstekend als 7e. Deze keer loon naar werken. Met Martijn van Es gaat het weer een stuk beter. Het griep virus lijkt verdreven uit het lichaam waardoor de energie beschikbaar is voor het schaatsen. Martijn reed soepel de wedstrijd uit en finishte als 15e in het peloton en als 34e in de wedstrijd. Mariska Scholtes was even geblesseerd met een verstuikte enkel en moest daardoor de gewestelijk wedstrijd laten lopen. Afgelopen vrijdag was ze weer present bij de Van Vliet cup. Ze reed net buiten de bloemen naar een keurige 4e plaats. Jolanda de Winter was als enige Stompwijkse maandag bij gewestelijke wedstrijd. Ze reed een goede wedstrijd maar kwam aan het eind iets tekort. Volgende wedstrijden zijn: a.s. vrijdag de Van Vlietcup. Zondagavond op de Haagse Uithof Zuid Hollands kampioenschap voor meisjes junioren 20 ronden, jongens junioren 25 ronden, Dames 40 ronden, A+B rijders 75 ronden en Veteranen 50 ronden. Aanvang 19.45 uur. Verder in Deventer zaterdag de 8e wedstrijd om de Essent cup voor B rijders, Dames en A rijders start om 18.30 uur.

Aad de Haas