Marathonschaatsen

Honderdvijftig ronden stonden op het rondenbord bij de start van de 9e wedstrijd om de Essentcup op ijsbaan De Scheg in Deventer. Eric Hulzebosch gooide gelijk na de start de knuppel in het hoenderhoek. Na 15 ronden ontstond een kopgroep van 20 man met alle toppers uit het peloton. De Fransman Michaud sloot als eerste achteraan bij het peloton. Anderen hadden meer moeite om aan te sluiten omdat Hulzebosch, ploegmaat van de Fransman, het tempo van het peloton onmiddellijk opschroefde. Een uitermate mooie actie van Hulzebosch. De wedstrijd bleef levendig. Tijdens de verzorgingsronden (tussen 80 en 90 ronden)
trachtte Angenent te ontsnappen, hetgeen niet lukte. Later, na 120 ronden, lukte het Angenent wel om weg te rijden met de sterk rijdende Jeroen de Vries en Peter Baars. Angenent en de Vries pakten hiermede twee ronden voorsprong op het peloton. De Fransman Michaud won de sprint van de 16 man met een ronde voorsprong. Henk Angenent won de wedstrijd voor Jeroen de Vries. Heideman blijft leider in het klassement. Bij de dames won eindelijk Linda Verdouw nipt voor Petra Grimbergen en Sandra de Ronde.
Martijn van Es is weer topfit. Zaterdag acteerde hij uitstekend. Jammer genoeg miste hij de uitloopronde, omdat er al twee ploegmaats vertegenwoordigd waren. In de eindsprint van het poloton was Martijn de snelste en finischte als 18e in de westrijd. Zondag bij het Zuid Holands kampioenschap reed Martijn naar een 2e plaats nipt achter Lars Hogenboom. Beiden hadden twee ronden voorsprong. Joost Juffermans zat te veel naar achter bij de vroege ontsnapping. Had ik nooit verwacht dat het zo vroeg al zou gebeuren, aldus Joost. Toch heeft hij diverse keren meegedaan om met een groepje weg te rijden. Jammer genoeg mocht het niet lukken en finishte hij moegestreden als 37e. Zondag op de Uithof bij het Zuid Hollands kampioenschap stond Joost als derde naast de winnaar Lars Hogeboom. Joost en de gebr. Switser hadden een ronde voorsprong. Margreet Merbis is inmiddels lid geworden van de Stompwijkse IJsclub. Ze is er trost op. Zaterdag in Deventer ging het wederom uitstekend met Margreet. Enkel in de eindsprint is ze nog te lief. Ze finishte als 11e. Zondag op de Uithof bij het Z H kampioenschap werd ze prima 2e achter Linda Verdouw. Mariska Scholtes blijft constant presteren, bij de Van Vlietcup zat ze weer net naast de bloemen als 4e. Zondag tussen de landelijke rijdsters, en dat gaat hard, finishte ze als 10e. Prima gedaan. Ook Robbert de Groot was present bij het Z H kampioenschap. Hij had net daarvoor bij de 3 km veel moeten geven en aan het eind van de wedstrijd was de tank leeg. Geef niets, volgende keer beter. De volgende wedstrijd is zaterdag de 6e in Haarlem voor de dames A en B rijders, start om 19.30 uur. Dan op dinsdag de 9e start de The Greenery six. Dit betekent zes dagen achtereen aan de bak. We starten in Breda vervolgens Eindhoven, Assen, Alkmaar, Utrecht en de finale op zondagmiddag in Den Haag. Uiteraard verwacht ik dan weer vele Stompwijkse schaatsliefhebbers.