Open atelierroute

Een prachtig weekend met op zaterdag een paar buien, maar dat kon de vele honderden bezoekers er niet van weerhouden om op pad te gaan. Buitenplaats de Molenwei was een van de plekken die tijdens de open monumentendag bezocht kon worden om de oude boerderij, het erf en het Panorama-Plattelandschilderij te bezoeken. Op vrijdagavond werd tijdens de uitreiking van de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg op het Huygensfestival bekend gemaakt dat het Panoramaschilderij de aanmoedigingsprijs in ontvangst mocht nemen.  Als extra kers op de taart stonden er dit weekend de Stompwijkse kunstenaars aangevuld met een aantal anderen die meegewerkt hadden aan het Panorama.

In De Stal stonden de Barkwasten, Wil Schrader, Joke Juffermans, Ria Luiten en Aad Bennis met schilderijen in de sfeervolle ruimte, daar tegenover Jan van der Sman met zijn prachtige pentekeningen en schilderijen van dieren.

In de nieuwe Barn hangt het Panoramadoek en was Stichting Oud Stompwijk aanwezig om mensen te informeren.

De vergaderruimte werd volledig bezet door de prachtige eigengemaakte houten miniaturen van de heer Jan van Santen, die hij in 26 jaar tijd allemaal ingenieus nagemaakt heeft met soms wat hulp van zijn vrouw Greet voor het decoratiewerk. De glazen koets met ingespannen paarden, allemaal in een andere houding verdient eigenlijk een plaatsje in een museum. Net als alle andere stukken.

Onder de luifel van de nieuwe Barn stond Elly de Waal van Hobbycirkel waar je de leukste workshops kan volgen, haar burenproject stoelen knalden er nu al uit, wat zal het fleurig worden in het dorp na eind september als iedereen een eigen stoel gemaakt heeft om ergens te plaatsen in het dorp. Ook onder diezelfde luifel drie kunstenaars uit het tuinbouw gebied. Mieke Hoogervorst, Bep van der Voort en Rini Stekelenburg met prachtige schilderijen en wat een mooie plek om de schilderijen aan de mensen te laten zien.

Debbie van Oostroom stond met haar natuurfoto’s die zij maakt tijdens haar dagelijkse rondje dijk met haar hond Luna in het Zomerhuis, je kunt haar op Facebook volgen via Stompwijk rondje dijk.

Tenslotte in de Werkplaats Karin Nolmans met haar schattige scrap dieren, zij maakt ze van materiaal dat andere mensen weggooien, maar o wat waren ze leuk. Een creatieve geest om dit allemaal te bedenken.

Karin Bervoets maakte de ronde compleet met haar schilderijen en mooie beeldhouwwerken. Een daarvan staat misschien binnenkort bij mij als hij nog niet verkocht is tenminste.

Beide dagen was Adrie van Santen aanwezig met zijn trekker en aanhanger vol ouderwetse melkbussen, wat een extra landelijk sfeertje gaf aan het geheel.

Op zondag was er een optreden van de J.O.Y. singers van Carmen en je kon wel horen dat zij vorige week de stemmen al aardig getraind hadden tijdens de struinen in de tuinendag. De zondag begon rustig, maar daardoor kon je met mensen leuk praten over jouw- en over andermans werk. Tussendoor heb ik op zaterdag zeker nog 3 grotere groepen een rondleiding kunnen geven langs het Panorama en ook Karin Bervoets, Gerrit en andere gidsen hebben rondleidingen gegeven. De mensen waren zeer onder de indruk van het Panorama maar ook van de kwaliteit en de diversiteit van alle kunst. Een aantal gasten die een nachtje op de Molenwei verbleven zijn het terrein niet meer af geweest, terwijl zij heel andere plannen hadden. Dat is leuk om te horen toch.

Wij (Joke en ikzelf) moesten zondag op tijd weg om naar een andere expositie te gaan vanwege de 50 jarige bruiloft (bijna 51) van Wil en Joop Schrader. In de Binnentuin in Bleiswijk hingen bijna 50 schilderijen van Wil door de hele tuin heen en was iedereen al op diverse plekjes lekker aan het praten, gelukkig konden wij het rondje nog bekijken. Het meeste van haar werk kennen wij wel natuurlijk, maar wat blijft het toch een kanjer. Prachtige kleuren en zeker op deze plek kwam dat mooi uit de verf. Joop en Wil vanaf deze plek nogmaals gefeliciteerd, bedankt en hopelijk kunnen jullie met elkaar toch nog wat genieten.

Iedereen bedankt voor het meedoen aan de atelierroute. Het is toch heel wat anders om lekker met penseel of houtbewerking bezig te zijn, dan om het  aan iedereen te laten zien en maar af te wachten wat ze ervan vinden.

Het belangrijkste is dan ook dat we er zelf plezier aan hebben om het te maken, maar het ook leuk vinden dat anderen ervan genieten.

Ria Luiten