Ja-Koe-Zie in de Westeinderpolder

Afgelopen donderdag heeft er een koe gekalfd bij boer Corné Hoogeveen aan de Westeinderweg. Nu gebeurt dat natuurlijk wel vaker. Ware het niet dat deze koe na het kalven niet overeind kon. Ook dat komt vaker voor, vaak bij koeien die al meerdere keren gekalfd hebben. De oorzaak hiervan is een gebrek aan calcium in het bloed, dit wordt moerziekte of melkziekte genoemd.

De koe krijgt dan een infuus en een calciumpil. Helaas lukte het Corné deze keer niet om de koe met deze medicatie in de benen te krijgen. Dus de veearts erbij gehaald. Deze adviseerde de koe in een Ja-Koe-Zie te zetten.

Christa van Veen– van den Bos uit Hazerswoude-Dorp (geboren Stompwijkse, dochter van Jeanette en Kees van den Bos) heeft sinds enkele maanden zo’n Ja-Koe-Zie. Dit is een therapeutisch koebad dat zij vervoert met haar eigen vrachtwagen tezamen met een tank van 3 kuub water die door een verwarmingselement op 40 graden wordt gehouden.

Omdat Christa in haar geboortedorp aan de slag ging, was dit meteen een mooie gelegenheid voor haar trotse vader Kees en familieleden om dit eens met eigen ogen te zien. De koe van Corné werd zaterdag in het bad gesleept waarna aan beide kanten de deuren hermetisch werden afgesloten. Vervolgens liet Christa het bad vol lopen met water van +/-38 graden. Door de opwaartse kracht weegt de koe in een vol bad nog maar een derde van het oorspronkelijke gewicht. De kans dat een koe zelf weer overeind kan komen is dan ook vele malen groter. Ook deze keer lukte dat. De koe stond weer en na een uur of 6 liep ze zelf het bad uit.

Helaas bleek de koe toch nog wat slapjes en kwam gisteren weer niet overeind. Of zou ze stiekem gewoon dat bad met warm water wel erg lekker vinden?

Christa heeft vanmorgen weer de koe in bad gezet en deze keer stond ze al toen het water net aan haar buik kwam. Waarschijnlijk net het laatste zetje dat ze nodig had.

Vanmiddag trof ik de koe in het bad aan, tevreden herkauwend en dat is een goed teken want als een koe vreet maakt ze zelf weer calcium en fosfor aan.

Christa heeft op deze manier al heel veel koeien kunnen helpen. Prachtig werk om trots op zijn! En Corné, bedankt voor jouw mooie verhaal en wat fijn om te zien dat je koe weer op de been is.

Wilma