Ridder Catholijn Jonker

En jawel, we hebben nog een Ridder in ons dorp. Mevrouw Catholijn Jonker, woonachtig aan de Stompwijkseweg, kreeg op Koningsdag de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hierbij de toespraak van de burgemeester.

Beste mensen,

Ondernemer en schrijver Richie Norton zegt over Artificial Intelligence het volgende: ‘Kunstmatige intelligentie zal al het werk overnemen dat door een robot gedaan kan worden. Het maakt werk meer menselijk.’

Een interessante gedachte, en geruststellend voor mensen die bang zijn dat ons werk wordt overgenomen door techniek. Je kunt het ook omdraaien: het werk zal juist steeds meer draaien om het menselijke aspect.

Iemand die hier veel meer van afweet is professor doctor Catholijn Jonker. Hoogleraar en sectieleider Interactive Intelligence bij TU Delft en internationaal expert in kunstmatige intelligentie.

Mevrouw Jonker, ik hoop dat u het goed vindt dat ik de Nederlandse term zoveel mogelijk gebruik. Het begrip is voor de meeste mensen al ingewikkeld genoeg 😉

Uw specialiteit is hoe we kunstmatige intelligentie kunnen inzetten in een sociale setting. En dan specifiek bij het onderhandelen. Het liefst zou ik willen dat u ons uitlegt hoe dat werkt; hoe je met data en gegevens precies kunt weten wat je nodig hebt tijdens een onderhandeling. Het zou de wereld een stuk mooier maken als dat lukt; op dit moment zijn er genoeg plekken waar onderhandelingen vastlopen. Van de Oekraïne tot de Gazastrook. Het maakt uw werk urgent en actueel. Uw werk aan de “pocket negotiator” liet 10 jaar geleden al zien dat kunstmatige intelligentie een belangrijke nuttige rol kan spelen bij sociale interacties tussen mensen. Daarvoor werd KI vooral ingezet voor automatisering. U was uw tijd ver vooruit. Daarom ontving u een VICI-beurs: één van de meest prestigieuze wetenschappelijke beurzen in Nederland. Dit onderzoek leidde ook tot uw rol als hoofdonderzoeker voor het project Hybrid Intelligence. Met een budget van 20 miljoen euro en een looptijd van 10 jaar is dit het grootste onderzoeksproject ooit in de geschiedenis van de Kunstmatige Intelligentie in Nederland. U bent dus dé expert op dit gebied.

U staat in binnen- en buitenland bekend als iemand die onderzoekt, verbindt, uitlegt, begeleidt en stimuleert. U heeft al 25 promovendi en 30 Master of Science-studenten begeleid. Het mooie is dat u ook mensen helpt van buiten uw afdeling en universiteit. Dat schijnt in de wetenschappelijke wereld nogal uitzonderlijk te zijn. U bent echt gedreven om studenten verder te helpen.

U legt het belang van kunstmatige intelligentie uit op radio en tv, en in dagbladen. Zo kan het bredere publiek begrijpen wat u doet, en blijft de kennis niet voorbehouden aan een select groepje. Heel belangrijk…..

Over selecte groepen gesproken: u bent een waar voorvechter van een gelijke genderbalans. Dus niet alleen die witte mannen van vijftig plus in wetenschappelijke functies, maar net zo veel vrouwen. Diversiteit in geslacht, leeftijd en afkomst zorgt voor een creatieve omgeving waarin plaats is voor vernieuwing. Ik hoor dat u ook echt de barricade opgaat als het nodig is, en doorzet. U laat geen podium onbenut om een gelijke genderbalans een warm hart toe te dragen.

U wordt niet alleen gewaardeerd om wát u doet, maar vooral ook hóe u het doet: sterk op de inhoud en zacht op de relatie. Belangrijke waarden voor u zijn integriteit, gelijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel. In uw onderzoek probeert u synergie te creëren tussen mensen en moderne technologieën. U wil dat de technologie ons verder helpt, ons leven aanvult. U gelooft in Hybrid Intelligence: de techniek vervangt niet de mens, maar vult deze aan. En in tegenstelling tot enge Science Ficion-films zoals The Terminator en I, Robot ziet u juist de mooie kant van technologie. U strijdt voor een ethisch verantwoorde inzet van technologie, zodat die ten goede komt aan de mensheid.

Net als Richie Norton zegt u: ‘met machines méér mens’. Daar werkt u met hart en ziel aan. Integer en verantwoordelijk. Voor de hele samenleving.

Daarom doet het me groot plezier dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw!