Sinds 6 jaar weer een Kortebaanwedstrijd

Afgelopen weekend beleefde IJsclub Nut en Vermaak sinds 29 december 1996 weer eens een kortebaanwedstrijd. Deze wedstrijd, moest in verband met de slechte ijscondities op de Nieuwe Vaart, op de Ringvaart worden gehouden. Daar bleek de ijsvloer voldoende draagkracht te hebben om de jeugd van Stompwijk tegen elkaar te laten kampen over een baan van 100 meter. Bovendien bood Koning Winter ons ook een aantal prachtig schaatsdagen aan. Een cadeau die de 110 jarige IJsclub met beiden handen aannam. Vanaf afgelopen donderdag tot en met zondag was de Stompwijkse Weissensee, ook wel Vogelplas genoemd, een oord waar honderden schaatsliefhebbers genoten van een prima ijsvloertje. Op het 8 tot 10 cm dikke ijs kon men een ronde rijden van zo’n 3 km lengte. En menig schaatser met de lange adem, trainde voor de grote tochten, zoals de Altenatieve Elfstedentocht in Oostenrijk, maar natuurlijk ook met de échte Tocht der tochten in het achterhoofd. Elfsteden winnaar 1997 Henk Angenent had zich tussen de vele recreanten gewaagd om een uurtje op het natuurijs van deze prachtige, maar zeker ook veilige plas, te trainen. Op zaterdag 11 januari werd door de plaatselijke IJsclub “Nut en Vermaak’een kortebaanwedstrijd voor de jeugd georganiseerd. Om het Stompwijkse volk in te lichten over de aanvang en locatie, gingen voorzitter Hans de Winter en bestuurslid Leo de Haas met een megafoon het dorp rond. Na het sneeuwvrij maken van de baan op de Ringvaart viel het startschot om 13.30 uur. De meeste deelnemers, 30 in totaal, waren lid van de ijsclub en zij maakten er een spannende strijd van. Bij de junioren jongens was het Robert de Groot die er met de 1e prijs vandoor ging. Deze sterk gebouwde, in de selectie van het Gewest Z.H. trainende jongen, had alleen maar moeite met Nicky de Winter die dan ook de 2e plaats opeiste. Alex Havik pakte de 3e prijs. De Gewestelijke rijdster Ilse Hilgersom was bij de meisjes junioren de sterkste van het veld. Daar achter was er een spannende strijd om de plaatsen twee en drie. Samantha v. Hoeyen werd in een rechtstreeks gevecht met Cynthia v.d. Bosch tweede. Cynthia ging, na de kruisfinale met winnares Ilse Hilgersom, moegestreden naar de derde plaats. De Stompwijkse talentjes Jimmy de Winter, Donny van Marwijk en Hidde Hilgersom, die mogelijk aanspraak maken om zich in de toekomst te selecteren bij het Gewest Z.H., bleven in hun categorie 11 en 12 jarigen, boven de rest uitsteken en eindigde resp als. 1e , 2e en 3de. Bij de meisjes van 9 en 10 jaar werd Zoey v.d. Bosch eerste voor Lisanne Zweers 2e en Cindy van Hoeyen 3de . Nick v.d. Bosch won bij de 9 en 10 jarigen en Jordi Bennis werd de winnaar bij 7 en 8 jarigen. Voor zondag had de IJsclub plannen een kortebaan te houden voor volwassen maar de natuur werkte hen tegen. De temperatuur ging omhoog en het ijs werd te zacht. Het was niet meer verantwoord deze wedstrijd door te laten gaan, vond het bestuur. In ieder geval was zij tevreden met wat Koning Winter hen aanbood. ‘De winter is nog niet voorbij’, sprak de voorzitter met dezelfde achternaam.
Frans Oliehoek