Verantwoord stoken

In veel woningen staat een open haard of een allesbrander. Die komen zeker in deze ´ouderwets´ lange winter goed van pas. Ze zorgen voor een gezellige, huiselijke warmte. Stelt u zich het genot eens voor van een lekker kopje koffie bij een knappend haardvuur. Romantisch, niet? Het stoken in open haarden en allesbranders lijkt veel voordelen te hebben, maar er is ook een keerzijde; regelmatig leidt het tot klachten bij de gemeente of de politie. Zulke klachten zijn zeker terecht als er materialen worden verbrand die niet in een open haard of allesbrander thuishoren. Sommige (afval)stoffen hebben een heel hoge verbrandingstemperatuur nodig om volledig en veilig te kunnen verbranden. Die temperatuur wordt eigenlijk alleen maar bereikt in een vuilverbrandingsoven. Bovendien zorgt een verbrandingsinstallatie ervoor dat rook en gassen die vrijkomen bij de verbranding, niet ongefilterd de lucht ingaan. Als u een open haard heeft, of een “allesbrander” vergeet het woord, want lang niet alles mag erin stook dan omwille van uw buren en uw leefomgeving alleen materialen die er geschikt voor zijn.

Haardhout
Geschikt zijn open haardhout zoals dat bijvoorbeeld in bouwmarkten wordt verkocht; houtparaffineblokken, schoon afvalhout Het aanmaken van de haard of brander met oude kranten of paraffineblokjes is geen probleem. Hakhout is geschikt voor de open haard, maar het is wel nodig dat u dit eerst laat “besterven”. Een overdekte buitenopslag is hiervoor geschikt. U herkent de juiste droogte van het hout aan het loslaten van de schors, en aan het ontstaan van diepe barsten en scheuren in het hout. Schimmels en mosgroei duiden er op dat het hout (nog) veel te nat is, en dus ongeschikt. Sommige houtsoorten zijn minder geschikt om te stoken; naaldhout en hout van fruitbomen bevatten namelijk erg veel hars. Dat geeft niet alleen veel rook, het hout spat bovendien heel erg in de open haard. Rondvliegende vonken zorgen dan vaak voor smelt en schroeiplekken op vloerbedekking en kleren.
Niet geschikt zijn laminaten, zoals triplex en multiplex (vanwege de lijmlaag), spaanplaat en MDF (vanwege de lijmen en harsen), gelakt of geverfd hout, verduurzaamd hout (behandeld met middelen als creosoot), kleurendrukwerk en verpakkingsmaterialen (zoals folies en geïmpregneerd karton). Helemaal fout is het om afvalstoffen, zoals kunststofafval, te verbranden. U kunt hiervoor een boete oplopen. Onverantwoord stookgedrag heeft nòg een belangrijk nadeel: de schoorsteen zal erg sterk vervuilen, met risico voor schoorsteenbrand. Bedenkt u wel, dat als er een schoorsteenbrand ontstaat, en in de nazorg blijkt dat de schoorsteen niet aan de eisen voldeed, zelfs de vergoeding van de verzekering gevaar kan lopen.

Klachten
Als u hinder ervaart van het stookgedrag in uw directe leefomgeving, dan kunt u dit melden bij het Meldpunt Openbare Ruimte van de gemeente. De melding wordt geregistreerd en doorgegeven aan de afdeling die de melding gaat behandelen. Geeft u echter wel uw eigen situatie duidelijk aan. Met een algemene klacht over open haarden in bijvoorbeeld de wijk ´t Lien of de wijk Essesteijn kunnen de gemeente en de politie niet veel.
U kunt het Meldpunt bereiken via telefoon (070) 300 9000, keuze 1, of via email MeldpuntOpenbareRuimte@leidschendamvoorburg.nl Informatie over het Meldpunt vindt u op de gemeentelijke website www.leidschendamvoorburg.nl