De Polderdag 2003 heeft zondag vele fietsende en wandelende mensen op de been gebracht. Vele mensen hebben, startend vanaf een van de vele startpunten op de route, genoten van de polders gelegen in het Land van Wijk en Wouden, het gebied tussen Leiden, Alphen, Zoetermeer en Leidschendam. Het wandelen en fietsen in je eigen “achtertuin” tussen de vele bloeiende voorjaarsbloemen langs de slootkanten en de groene weilanden was voor velen een waar genoegen. Op de fietsroute was een flink aantal boerderijen te bezichtigen en konden bezoekers streekproducten proeven en kopen en tegelijkertijd genieten van verschillende exposities en muzikale optredens.
De Polderdag werd om 10 uur geopend op het erf van de prachtige monumentale boerderij van de familie Verboon aan de Weipoortseweg. Na een inleidend woord van de voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging de heer Theo van Leeuwen kwam de heer Bram van der Vlugt aan het woord. Hij is acteur en tevens voorvechter van het open veenweidelandschap. Als openingshandeling opende hij daadwerkelijk een hek. In zijn toespraak gaf hij zijn mening over de toekomst. Om die toekomst te realiseren zal nog menig hek geopend moeten worden: Hij gaf in zijn openingswoord aan dat stadsbewoners graag willen genieten van een landschap met koeien. De boeren zijn melkveehouder maar hebben ook de zorg voor het landschap. Deze zorg vereist ook een financiële bijdrage door de samenleving. Ook zette hij zich in zijn inleiding af tegen de soms rigide voorschriften van de overheid (het injecteren van mest) om milieudoelstellingen te realiseren, waarbij alternatieven (nog) niet worden geaccepteerd.
Een aantal kinderen uit de regio kregen een prijs voor hun tekening en het raden van het juiste gewicht van de kaas op de Zoeterwoudse Kaasdag. De winnende kinderen mogen binnenkort een kaas komen maken op een van de kaasboerderijen in de regio.
Na de openingshandeling was er gelegenheid tot het bezichtigen van de boerderij van de familie Verboon. De uilenkast in de nok van de schuur had van veel bezoekers de aandacht. Ieder jaar zijn er jonge uilen op de boerderij. Daarna op de fiets of te voet de polders in. Voor Leidschendam/Stompwijk was de boerderij van Peter en Coby van Boheemen het startpunt voor de fiets en wandeltocht. Zo’n 100 mensen zijn hier hun tocht begonnen. Daarnaast hebben nog vele andere deelnemers op hun doortocht dankbaar gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in d’Oude Hooiberg te genieten van een kopje koffie, te luisteren naar de verhalen van Lia de Jong en tegelijkertijd te zien hoe Leny van Dijk haar schilderkunst beoefent. Verder voerde de tocht in Stompwijk nog langs de boerderijen van Theo en Christel van der Salm en van Kees en Joke Juffermans. Christel en Theo wisten op zeer bevlogen wijze duidelijk te maken hoe zij omgaan met (die toch wel vreemde) struisvogels en hun eieren. Daarnaast waren er zowel bij hen als bij Kees en Joke exposities en muzikale optredens. Verder op de route was het mogelijk om bij de Groote Molen in Zoeterwoude op grote hoogte het landschap te bezichtigen. Het bedrijf Van Marwijk had belangeloos de grote kraan ter beschikking gesteld en er werden heel veel mensen in de bak omhoog gehesen!
Verder was het op vele andere boerderijen in het hele Land van Wijk en Wouden bijzonder goed vertoeven. Men kon genieten van lifemuziek, een boerenroomijsje, een bijzondere tentoonstelling, de winnende kindertekeningen van “de boerderij van de toekomst”, een baggerspuitdemonstratie, exposities van schilderijen, etc, etc. Kortom, dat was genieten van een bijzondere Polderdag!
Koos van Wissen (met dank aan Ineke Hiel)